Joep’s beslommeringen: Sportiviteit

Sportiviteit is het naleven van de geschreven en ongeschreven regels die bij sport horen. De geschreven regels worden opgesteld door de sportbonden en de ongeschreven regels zitten in de sporter zelf. Zoals je bent opgevoed en zoals de algehele normen en waarden zijn. Dat betekent dat als men een wedstrijd verliest, men het verlies waardig draagt en de winnaar het respect krijgt.

Vooral de grote sportbonden schreeuwen het bij de grote wedstrijden van de daken dat men zich vooral sportief moet gedragen en respect moet tonen. Maar het zijn nu juist de bestuurders van deze bonden die zich uitermate onsportief gedragen. Is het toeval dat Rusland als organisator van het wereldkampioenschap voetbal in dat rijtje is ingedeeld, waarin de zwakkere landen zitten en waar geheel toevallig het merendeel van de landen zit die zich met de hakken over de sloot hebben geplaatst. Is het niet verbazingwekkend dat de internationale wielerbond bijna een jaar nodig heeft gehad om er achter te komen of Froome toch niet een doodgewone oplichter is en als dan de organisatie van de Tour de France hem wil uitsluiten, binnen één dag er achter komt dat de beste man volstrekt onschuldig is, terwijl de hele wereld weet dat de beste man iedereen belazert.

Als bestuurders van sportbonden de regels aan alle kanten aan hun dure laarsjes lappen, hoe kan men dan van de sporters verwachten dat zij zich niet van onder tot boven volspuiten met allerlei versterkende middelen. Is het dan nog redelijk om te verwachten dat voetballers elkaar niet geniepig tegen de achillespezen trappen, of zogenaamd per ongeluk hun elleboog achter iemands oogkas proberen te plaatsen. Het is zeker niet sportief, maar goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen.

Als de mens zich toch niet sportief kan gedragen, laat dan al die schijnheiligheid achterwegen. Ga als gladiatoren de arena in om elkaar zonder enige regel te bevechten. Degene die er levend uitkomt, is de winnaar en verdient het respect van het volk.

‘In het fijnste laken is het meeste bedrog’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.