Joep’s beslommeringen: Sinterklaas

De Pieten, tegenwoordig mogen zij niet meer zwart zijn en moeten deze van een specifieke groep van mensen alle kleuren hebben als het maar niet zwart is, zijn in Spanje de boot weer aan het volladen voor het aanstaande Sinterklaasfeest. Alhoewel dit ook weer volslagen onzin is, want Sinterklaas komt officieel niet eens uit Spanje. Maar goed, volgens de traditie komt de boot uit Spanje in ons land weer aan en de oude baas komt de kinderen in Nederland weer verblijden met cadeaus en snoepgoed.

Nu het afgelopen jaar de discussie rondom de kleur en het gedrag van Piet in alle hevigheid is toegenomen en een handjevol schijnheilige wereldverbeteraars de strijd rondom deze traditionele knecht van Sinterklaas dreigen te winnen, wordt het misschien langzaam tijd dat er mensen opstaan die Sinterklaas ook maar eens ter discussie gaan stellen. Deze beste man wordt altijd neergezet als een ietwat stramme, oude en vaak vergeetachtige man, wat toch enigszins discriminerend is voor de ouderen in de Nederlandse samenleving. Heden ten dagen zijn ouderen namelijk nog behoorlijk vitaal en staan midden in het leven, zijn geestelijk en lichamelijk actief en voldoen op geen enkele wijze aan het beeld wat deze goedheiligman neerzet.

Na de politieke inmenging rondom de discussie over de kleur van Piet – gelet op de commotie durf ik zwart al niet meer te noemen – is het misschien een item voor een partij als 50Plus om zich in te zetten tegen de discriminatie van ouderen vanwege het veelvuldig neerzetten van Sinterklaas als een degenererende oude man, waarbij de eerste symptomen van Alzheimer al zichtbaar zijn. De ouderen in de samenleving hebben recht op een energieke Sinterklaas, die in staat is om in één beweging op zijn paard te springen, die niet slechthorend of bijziend is, die geen ondersteunende staf nodig heeft en die zich alles en iedereen nog goed kan herinneren. Het grote boek, waar zogenaamd alles over iedereen instaat, kan dan ook over boord.

Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.