Joep’s beslommeringen: Respect

Met respect wordt in het algemeen bedoeld, dat men achting of eerbied voor elkaar heeft. Vaak wordt dit woord ook wel gebruikt als blijk van bewondering en waardering. In mijn wereld kennen wij ook wel respect, niet dat wij de definitie van het woord begrijpen, maar wanneer het op dominantie aankomt of verdediging van ons territorium, dan kennen wij wel degelijk respect.

In de mensenwereld wordt tegenwoordig het woord respect te pas en te onpas gebruikt. Niet dat er naar wordt geleefd, maar als je het maar vaak genoeg zegt, dan begin je er toch langzaam in te geloven.

In de voetbalwereld hebben zij het voortdurend over respect. Dat de bobo’s van de voetbalbonden de hele kluit belazeren, spelers elkaar op het veld naar het leven staan en zogenaamde supporters elkaar iedere wedstrijd de hersens in willen slaan, is voor deze mensen klaarblijkelijk de ultieme uiting van respect.

In de politiek kunnen ze er ook wat van. Diederik Samsom sprak van respect voor staatssecretaris Mansveld toen zij, al dan wel niet gedwongen, ontslag nam na het Fyra-debacle. Maar waar blijft zijn respect en dat van de uiteindelijke verantwoordelijke minister, Melanie Schultz, die meer dan elf miljard euro over het spoor hebben laten wegrijden. Het zou van welgemeend respect getuigen, als zij ook hun verantwoordelijkheid namen. Al was het alleen uit respect tegenover de belastingbetaler.

Binnen religieuze bewegingen doen ze ook driftig mee aan de verkondiging van het woord. Persoonlijk heb ik niets tegen welke religieuze beweging dan ook, want ik doe aan geen enkele richting mee. De katholieke kerk predikt al eeuwen dat mensen respect moeten hebben voor elkaar, terwijl zij zelf hun handen niet kunnen thuis houden en er geen enkele moeite mee hebben om onschuldige kinderen voor het leven te beschadigen. De Islam is niet veel beter. Eén van de basisprincipes van de Islam is dat zij respect moeten hebben voor alles en iedereen, maar in de praktijk tonen velen geen enkel respect voor andersdenkenden, om over het respect voor vrouwen maar te zwijgen.

‘Als alle mensen de daad bij het woord zouden voegen, dan zou de aarde een vreedzaam paradijs zijn.’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.