Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Peilingen

In Nederland zijn er diverse instellingen of personen die zich bezig houden met het peilen van meningen van mensen, onder andere op het gebied van de politiek. Een zekere M. de Hond is een van de bekendste personen die op dit gebied het volk met zijn voorspellingen of verwachtingen op de hoogte houdt. Het resultaat van zo’n peiling wordt veelal gevormd door de emotie van het moment en biedt geen garantie voor de toekomst.

Volgens de nieuwste politieke peilingen gaat de VVD fors aan de leiding en zou, als de coronacrisis loopt als verwacht, bij de komende verkiezingen weleens uit kunnen komen op zo’n slordige veertig zetels. Dit heeft, volgens zogenaamde kenners, de partij vooral te danken aan de deskundige leiding van Mark Rutte, die iedere keer weer in staat blijkt om in moeilijke tijden het hoofd koel te houden en gedecideerd het land door een crisis leidt. Althans, tot nu toe. Want de emotie kan zo weer de andere kant opslaan als straks blijkt dat sommige beslissingen toch echt anders genomen hadden moeten worden en het volk alsnog gedupeerd achterblijft.

Van sommige partijen is het niet zo moeilijk om op dit moment een conclusie te trekken dat zij ver in de peiling zullen zakken. Denk en 50Plus hebben zichzelf met hun gekrakeel in de voeten geschoten en moeten nog maar afwachten of ze straks nog in de kamer komen. Zo niet dan is het geen ramp, want als men zo’n onvolwassen gedrag vertoont, hoor je in de politiek niet thuis. Dat er voor de populistische partijen momenteel geen eer te behalen valt, spreekt voor zich, want in zo’n crisistijd is er voor populisme geen plaats.

Het zijn slechts peilingen en als Maurice volgende week weer eens in zijn glazen bol kijkt, kan de wereld er weer heel anders uitzien.

‘Het loont meestal de verwachtingen van opiniepeilers niet gelezen te hebben’