Joep’s beslommeringen: Paniekzaaiers

Op 23 juni is het dan zover, het Engelse volk mag gaan stemmen of zij bij Europa blijven of eruit gaan. Niet dat het zo verstandig is om het volk, dat amper notie heeft van de consequenties, te laten stemmen, maar goed Cameron heeft het beloofd en daarmee de ellende over Engeland afgeroepen. Iedereen heeft er al een mening over en ziet donkere wolken boven Europa verschijnen bij een mogelijk ‘nee’ van de Engelsen.

Het Centraal Plan Bureau doet een stevige euro in het zakje door te stellen dat bij een mogelijk uittreding van Engeland, dit het Nederlandse volk een slordige tien miljard euro gaat kosten. Zijn de mensen die daar zitten oerdom of scheppen zij er genoegen in om paniek te zaaien. Waarom zou dit Nederland en Europa geld gaan kosten als Europa, met een simpele handelsovereenkomst, Engeland dezelfde voorwaarden biedt als dat zij nu hebben.

Binnen de Navo zitten soortgelijke paniekzaaiers. Sinds dat Nederland haar defensiebudget naar beneden heeft bijgesteld lopen zij allerlei doomscenario’s te bedenken waarom Nederland toch vooral maar meer geld in defensie moet stoppen. Deze week kwam er een nieuwe kaart uit het uitgebreide stapeltje, waarbij door een Navo-topman het scenario werd geschilderd dat aartsvijand Rusland de handelsroutes van Nederland weleens zou kunnen gaan blokkeren. Ik zie Poetin met zijn topadviseurs al in zijn torentje zitten die zich suf piekeren hoe zij de handelsroutes van Nederland kunnen gaan dwarsbomen. Nou, de Russen hebben momenteel wel iets anders aan hun hoofd.

Sceptische Nederlandse voetballiefhebbers doen al niet veel onder voor deze prekers van hel en verdoemenis en zien een complete afgang bij de WK-kwalificatie van onze nationale trots. Ook zij moeten ophouden met paniek zaaien, want onze jongens beginnen straks uitgerust en gebrand aan deze kwalificatie en worden keurig tweede in de poule. Oké, Frankrijk is een maatje te groot, maar Zweden zonder Zlatan heeft dan nog maar het niveau van een eerste divisie club, zoals bijvoorbeeld FC Twente. De overige drie teams zijn lekkere opwarmertjes voor een succesvol WK in Rusland, tenminste als Poetin deze route niet blokkeert.

‘Hij die paniek zaait, zal slechts chaos oogsten’.Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.