Joep’s beslommeringen: Oranjeboven

In Nederland zijn er redelijk veel mensen die een goed gevoel hebben bij het koningshuis. Vaak vind je deze mensen bij Oranjeverenigingen en staan zij op Koningsdag en Prinsjesdag uren te wachten om maar aan glimp op te kunnen vangen van Willem, Maxima en de prinsesjes. Persoonlijk heb ik niets tegen het koningshuis, maar om een dergelijke representatieve status tegen hoge kosten in stand te houden, is misschien een tikkeltje overdreven.

Neem nu de verbouwing van het Koninklijke paleis. Deze moet een slordige 35 miljoen euro gaan kosten. Voor zoveel geld kun je alleen al meerdere prachtige kastelen bouwen. Als je dan bedenkt dat huizenbezitters in Nederland hun eigen huis moeten onderhouden en daar ook de kosten van moet betalen, terwijl een van de rijkste vrouwen van de wereld klaarblijkelijk haar huis jarenlang niet goed onderhouden heeft. Tel daarbij op dat het Nederlandse Koninklijke huis een van de rijkste huizen van de wereld is, dan is het toch vreemd dat de kosten voor deze verbouwing voor rekening van de belastingbetaler komen.

Onlangs hebben de brave burgers samen ook al bijna vijf ton op tafel moeten leggen omdat Willem en Maxima het nodig vonden om hun privévakantiehuisje in Griekenland te beveiligen. Behalve de reeds bovengenoemde 35 miljoen, komt er ook nog een bedrag bij van vierhonderdduizend euro voor een paar veredelde portocabins, omdat Willem zo nodig een voorlopig onderkomen moet hebben om fatsoenlijk te werken en dat terwijl hij nog een ander riant onderkomen heeft.

Ik kan het enthousiasme van de oranjeliefhebbers wel begrijpen, want als ik het altijd lachende gezicht van Maxima zie, dan heb ik ook de neiging om los te gaan. Maar dat blijft slechts bij een neiging, want als ik zie wat dat enthousiasme moet kosten, dan kan ik mij wel een betere besteding bedenken waarbij de toch al zwaarbelaste burgers niet gebukt gaan onder deze zware lasten. En mochten er oranjefanaten zijn die zich nu gekwetst voelen, stel ik voor dat zij dan alleen deze lasten dragen en de burgers die niet oranjegezind zijn, eens een keer buiten schot blijven.

Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.