Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Oplichters

Oplichters zijn mensen die op slinkse en illegale wijze andere mensen geld of waardevolle goederen uit de zak willen kloppen. Het zijn vaak handige praters die uitsluitend erop gericht zijn om bij iedere actie die zij doen, er zelf beter van te worden. Dat zij daarmee andere duperen daar liggen zij niet van wakker.

Grote bedrijven schuwen ook niet om middelen in te zetten waarbij de gewone burger het slachtoffer is. Neem nu bijvoorbeeld Novartis, een farmaceutische reus die door overname van een ander bedrijf de rechten van een medicijn tegen kanker in haar bezit kreeg. Zij hebben geen ontwikkelingskosten gehad en toch wordt dit medicijn nu zes keer zo duur.

Minister Bruins spreekt niet van oplichting maar van niet ethisch gedrag omdat de actie van Novartis legitiem is. Volgens mij is het pure oplichting waarbij de zorgkosten onnodig worden opgeschroefd. Maar wat maakt het uit, de burger betaalt toch.

Of neem bijvoorbeeld colporteurs van de Nuon die liegen en bedriegen om maar zoveel mogelijk klanten te scoren voor hun bonus of de angst dat ze worden ontslagen. Overigens gebeurt dit niet alleen bij de Nuon. Verzekeraars kunnen er ook wat van. Ze lopen de deur plat en vertellen doemverhalen over wat de mens allemaal kan gebeuren om als zodanig zoveel mogelijk polissen te verkopen, maar als er eenmaal schade is geleden, zij alle mogelijke moeite doen om toch vooral maar niet te betalen. Sterker nog, bij veel verzekeringsmaatschappijen worden medewerkers geïnstrueerd om in eerste instantie zoveel mogelijk af te wijzen. Oplichters dus.

‘Bedrog heeft ook zijn goede kanten: het kan de ogen van mensen openen’