Joep’s beslommeringen: Natuurliefhebbers

Mijn baasje en ik zijn grote natuurliefhebbers. Samen houden wij van de geur van de bossen en het gekwetter van de vogels. Ik heb weliswaar een iets anders uitgangspunt, want in tegenstelling tot mijn baas, hou ik er van om achter het wild aan te rennen. Hij vind het prettig om er in alle rust van te genieten.

Om de natuur te beschermen en iedereen op fatsoenlijke wijze de gelegenheid te geven om op zijn eigen wijze met de natuur bezig te zijn, is er gelukkig een organisatie die dit alles goed in de gaten houdt en beschermt, met als grootste belang de natuur voor de mensheid te behouden.

Om dit alles te kunnen realiseren, is er ontwikkeling nodig want de natuur moet niet alleen beschermd, maar ook onderhouden worden. Zo heeft Natuurmonumenten samen met de gemeente Montferland het plan opgevat om een uitkijktoren te plaatsen nabij het dorpje Stokkum. Natuurliefhebbers krijgen zo de gelegenheid om nog meer te genieten van de natuur die de Montferlandse omgeving zo interessant maakt.

Nu zou je denken dat Stokkum hier enthousiast over zou zijn want zo’n uitkijktoren is toch echt wel een verrijking, maar niets is minder waar. Toegegeven, tijdens de informatieavond waren er overwegend tegenstanders van dit prachtige plan, maar of dit nu de echte natuurliefhebbers zijn, trek ik toch in twijfel. De gemiddelde leeftijd van de aanwezigen lag duidelijk boven de zestig. Mijn ervaring met ouderen in roedels is dat deze allemaal moeite hebben met veranderingen. In de mensenwereld zal dat waarschijnlijk niet veel anders zijn.

Wat denk je bijvoorbeeld van argumenten van iemand die zegt dat hij regelmatig in het bos loopt en tegenwoordig geen wild meer ziet. Wanneer ik dagelijks in het bos loop, ruik ik niet alleen het wild, maar kom ook altijd wel iets wilds tegen, al is het maar een opgewonden teefje. De spreker in kwestie was al op leeftijd en misschien is een bezoek aan de opticien een optie.

Of een argument van een oudere, slecht ter been zijnde spreker die te kennen geeft dat ouderen ook recht hebben op natuur en die, gelet op hun handicap niet meer in een toren kunnen klimmen. Een redelijk argument, maar niet als je bedenkt dat oudere mensen die slecht ter been zijn waarschijnlijk al jaren niet meer in het bos komen. Het bezwaar van een bomenliefhebber, die moeite heeft met het voorgenomen plan, omdat er tien bomen gekapt worden en vervolgens zelf met een voorstel komt waarbij er meer dan honderd bomen gekapt moeten worden. Hebben wij het hier nog over natuurliefhebbers, over mensen die moeite hebben met veranderingen, of over figuren die altijd iets te zeuren hebben en daarna met volle teugen genieten van de faciliteiten die gecreëerd zijn.

‘Gewoonten maken oud. Jong blijf je door de bereidheid tot verandering’.

Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.