Joep’s beslommeringen: Monogamie

De letterlijke betekenis van het woord monogamie is, dat er in een mensenleven maar één partner is waar je mee bent getrouwd, of wat tegenwoordig meer gebruikelijk is, waar je mee samen woont, of maar één seksuele partner hebt.

Ik weet niet of in de huidige samenleving er nog veel mensen zijn die het woord en haar betekenis überhaupt nog kennen. Volgens mij zijn er niet zo gek veel mensen meer die volstrekt monogaam zijn. Ja, misschien nog enkele mensen die de pensioengerechtigde leeftijd al een tijdje zijn gepasseerd, maar ook dat weet ik niet zeker. Daar zullen er ook ongetwijfeld enkelen tussen zitten die in hun wilde jaren weleens naast het potje hebben gepiest.

Volgens seksjournalist Marith Ledema is monogamie volstrekte onzin. Althans, dat blijkt uit haar uitgebreide artikel deze week in de krant waar zij de lezer een blik gunt in haar seksuele experimentele leven waarbij zij meer mannen heeft versleten dan dat er moeren en bouten zitten in de Waalbrug bij Nijmegen. Overigens liet zij naar al haar uitspattingen wel weten dat dit toch ook niet alles was.

Misschien is monogamie ook niet zaligmakend. Maar monogame stellen kunnen het wel zalig maken. Tenminste als zij enige moeite voor elkaar willen doen. Als de sensuele en erotische spanning thuis is verdwenen, kan het wellicht opwindend zijn om buitenshuis een kortstondig avontuurtje aan te gaan, maar meestal leidt dat tot ellende en dan heb je de persoon die je het meest hebt lief gehad veel verdriet gedaan en dat lijkt het mij niet waard.

‘De lippen van een vreemde vrouw druppen van honing en haar lichaam is zachter dan satijn. Maar op het laatst is zij bitter als balsem en scherper als een scheermes’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.