Joep’s beslommeringen: Loterij

Wanneer de mensen spreken van een ‘lot uit de loterij’, dan wordt hiermee bedoeld dat iets of iemand goed is. Of dit ook opgaat voor een lot uit de staatsloterij, valt te betwijfelen. Daar waar dit, door de overheid beheerste kansspel, al eerder in opspraak kwam, doordat zij zo geniepig waren om de niet verkochte loten mee te nemen in de trekking, waardoor de toch al slechte kansen voor de deelnemers nog slechter werden, staan zij nu weer negatief in het daglicht, omdat de trekking wordt gedaan door een slecht bekendstaande organisatie in Griekenland.

Hoe kun je het bedenken om iets van grote waarde in handen te geven aan een land dat binnen Europa al een slechte reputatie heeft en aan een organisatie waarvan de directeur al meerdere keren in opspraak is geweest. Hoe gemakkelijk is het niet dat een, hier op vakantiezijnde of woonachtige Griek, een staatslot koopt, dat daar toevallig de hoofdprijs op valt, die uiteindelijk wordt uitgekeerd aan de ex van de directeur van deze organisatie, omdat deze nog even zijn vrouw moest betalen, waarvan hij zojuist gescheiden is, omdat hij had liggen rotzooien met zijn secretaresse.

Nederland heeft het afgelopen jaar al miljarden naar Griekenland gebracht, omdat het geld dat sinds 2004 door Europa naar Griekenland is doorgesluisd, op verkeerde plaatsen of bij de verkeerde mensen is terechtgekomen. Een feit dat algemeen bij de Europese landen bekend is, maar klaarblijkelijk gewoon kan doorgaan. Nu blijkt dus dat ook een gedeelte van de door Nederlandse burgers ingelegde loterijgelden, in Griekenland hun weg vinden. Is dat van de overheid een verkapte manier om de Grieken financieel te steunen, zonder dat hier weer ernstige bezwaren uit de maatschappij komen. Of zijn zij zo achterlijk om dieven de sleutel van de staatskas te geven.

Overigens is er, ondanks een toezegging van de organisatie om uitsluitend een trekking te doen onder de verkochte loten, nog steeds niets veranderd. Het gebeurt nog steeds dat de hoofdprijs er niet uitgaat en dat is volgens mijn instinct bij een trekking onder de verkochte loten, niet mogelijk. Mijn vader zei het vroeger al, ‘Loterij is kloterij’.

Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.