Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Idioten

Ik weet dat het niet netjes is om dit van mensen te zeggen, maar soms denk ik dat de overheid in Den Haag bevolkt wordt door een stelletje volslagen idioten. Dat ze daar geen verstand hebben van automatisering en daardoor miljarden over de balk smijten is allang bekend. Maar dat zij na het Fyra-debacle nog niet in staat zijn om contracten af te sluiten die er in ieder geval voor zorgen dat eventuele risico’s niet voor rekening van de overheid komen, is werkelijk te idioot voor woorden.

Het lijkt mij toch simpel dat wanneer een architect opdracht krijgt om het Binnenhof te renoveren met de boodschap dat deze renovatie sober moet worden uitgevoerd, de architect zich houdt aan de opdracht en het verzoek wat hem/haar is meegegeven. Als dan vervolgens die architect met een megalomane verbouwing komt, waarbij Zonnekoning Lodewijk de veertiende zich geweldig thuis zou voelen, dan lijkt het mij toch niet meer dan normaal dat je deze architect naar huis stuurt omdat die zich én niet aan de opdracht houdt en blijk geeft er geen zak van te hebben begrepen.

Neen, die idioten in Den Haag hebben dat dus niet gedaan. De slimme architect heeft zo’n contract laten opstellen dat als er iets zou gebeuren waardoor het feest anders zou lopen dan besproken, hij tegen een flinke vergoeding zou moeten worden afgekocht. Die incompetente ambtenaren, die een dergelijk contract hebben getekend, hebben er weer voor gezorgd dat de belastingbetaler diep in zijn buidel mag tasten. Maar ja, het is nu eenmaal gemakkelijk omgaan met geld van een ander!

‘Alleen overheidsdienaars kunnen zich grote gebreken veroorloven’