Joep’s beslommeringen: Genotsmiddelen

De overheid is enige tijd geleden een campagne gestart die jongeren onder de 18 jaar er op moet wijzen dat roken en alcohol ongezond is. Niet dat dit iets is wat de mens al niet wist, maar goed het kan nooit kwaad om er nog eens extra aandacht aan te geven.

Tegelijkertijd is de leeftijdsgrens voor het gebruik van tabakswaren en alcohol omhoog gegaan van 16 naar 18 jaar. Ook dit is iets waar ik als gebruiker van uitsluitend hoogwaardige kwaliteitsvoeding, zonder toevoeging van enig genot- of lustopwekkend middel, wel achter kan staan.

Nu ga ik niet zeggen dat een dergelijke campagne overbodig is, zeker niet, maar een klein beetje naïef is het toch wel. Want jongeren die willen drinken of roken, doen dat toch wel, ondanks dat zij zich in de winkels en het uitgaansleven moeten legitimeren. Je krijgt een beetje de situatie zoals destijds tijdens de drooglegging in Amerika, waar handige figuren misbruik maakten van de situatie, door de voor deze leeftijdsgroep verboden middelen tegen stevige tarieven aan te bieden. Of zijn er altijd wel oudere vrienden, zelfs ouders, die een oogje dicht knijpen en het daarmee mogelijk maken dat jongeren gaan gebruiken.

De naïviteit en misschien zelfs wel een beetje hypocrisie zit hem niet zozeer in de campagne tegen het roken en drinken door jongeren, maar meer in het feit dat er tegenwoordig nauwelijks nog wordt gerept over het gebruik van drugs. Het gebruik hiervan is waarschijnlijk al gemeengoed geworden. De overheid maakt zich terecht druk om de lichamelijke en geestelijke schade door inname van nicotine en alcohol, maar niet meer over het feit dat het overgrote deel van de jongeren tot diep in de ochtend met verwijdde puppillen en opengesperde neusgaten, totaal opgefokt, uren dansen op de doordringende monotone beat van een of andere populaire deejay, om aansluitend de halve stad te verbouwen of toevallige voorbijgangers te molesteren.

Het gebruik van alcohol en tabakswaren mag dan weliswaar afnemen, maar het gebruik van veel gevaarlijker middelen neemt schrikbarend toe. Maar dat gegeven zal door de moderne beleidsmakers wel worden weg gesnoven.

Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.