Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: De hel

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee wat een hel nu precies is. Het klinkt in ieder geval niet erg positief, dus voor mijn beeldvorming zou dat dan zoiets moeten zijn als een asiel voor zwerfhonden of honden die door hun baasje worden gedumpt.

Religieuze fanaten probeerden vroeger ongelovigen wijs te maken dat er ergens iets bestond wat leek op een diepe donkere put of afgrond waar de duivel een flink vuurtje stookte om het de mensen die niet bekeerd waren of gezondigd hadden het zo slecht mogelijk naar de zin te maken.

Deze week heeft EU-president Donald Tusk, de fanatieke aanhangers van de Brexit een plaats in de hel toebedeeld. Ik geloof niet dat Tusk serieus gelooft in de hel zoals deze hierboven is weergegeven, maar dat hij deze fanaten het ergste toewenst is duidelijk.

Om de mensen in Engeland de zwaarst bedenkbare straf te geven is volgens mij niet nodig, want de economische straf en de verdeeldheid in het land is volgens mij al erg genoeg. Niet dat zij het niet verdienen, maar domheid straft uiteindelijk zichzelf.

Zodra de Brexit een feit is, belanden zij vanzelf wel in de donkere krochten wat misschien wel het meest lijkt op wat ongelovigen vroeger werd voorgehouden. De rest van Europa kijkt dan genoegzaam vanuit de hemel toe. Omringd door wonderschone engelen, nippend aan nectar, terwijl hun oren gestreeld worden door de zoete klanken van harpspelende nimfen.

‘De weg naar de hel is gemakkelijk te volgen, je loopt hem met je ogen dicht’