Joep’s beslommeringen: Astma

Astma is een ontsteking van de longen. Het is chronisch en bemoeilijkt de ademhaling bij een astma-aanval. Bij klachten of tijdens het sporten kan men luchtwegverwijders gebruiken. Deze hebben binnen vijf minuten effect en werken maximaal zes uur. Er zijn in Nederland ongeveer 600.000 mensen die lijden aan deze ziekte. Dat is zo’n slordige 3,5 procent van de bevolking.

In het professionele wielrennen rijden ook enkele mensen rond die lijden aan deze vervelende ziekte. Als je de cijfers mag geloven dan ligt dat aantal rond de 55 procent. Het kan natuurlijk zijn dat veel astmalijders het doktersadvies krijgen om vooral hard te gaan fietsen. Of dat astmalijders van nature een grotere aanleg hebben om te excelleren in een tak van sport, die toch al niet vies is van grensoverschrijdend gedrag.

Chris Froome is een van de mensen wiens lichaam schijnbaar zwaar geteisterd wordt door dit medische ongemak en heeft derhalve een grotere dosis luchtwegverwijders nodig dan de doorsnee wielrenner. Onlangs is hij gepakt met een dosis zo groot dat een compleet peloton er minimaal drie dagen op had kunnen fietsen. Nu hij sterk in de gaten wordt gehouden, rijdt hij geen deuk meer in een pakje boter.

Simon Yates, de huidige leider in de ronde van Italië kan er ook wat van. Nadat hij twee jaar geleden al is betrapt op het gebruik van verboden middelen, heeft hij nu ook ineens last van astmatische aanvallen. Wat hem niet belet om bergop het hele peloton uiteen te scheuren om vervolgens zo fris als een hoentje aan de finish te verschijnen. Tom Dumoulin, die geen astma heeft, maar alleen af en toe gekweld wordt door opspelende darmen, volgt hem op enkele seconden met een gezicht alsof hij net door de plee getrokken is.

‘Bedriegen en bedrogen worden; niets komt vaker op aarde voor’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.