Joep’s beslommering: Belazeren

Misleiden, bedriegen, oplichten, zomaar enkele synoniemen voor het woord belazeren. In het kort komt het hier op neer dat één of meerdere personen, één persoon of een groep van mensen belazert met de bedoeling om er zelf beter van te worden.

Afgelopen week was er een reclamespotje op de televisie van de politieke partij 50 Plus. Een partij die zich sterk maakt voor het algehele welzijn van de oudere mens in de samenleving. In dat bewuste reclamespotje riep lijsttrekker Henk Krol, dat als 50-plusser zich niet willen laten belazeren, zij op zijn partij moesten stemmen.

Nu weet ik niet of Henk Krol de juiste man is om deze boodschap aan de man te brengen, want als er één man is die de kunst van het belazeren tot specialisme heeft gemaakt, is het wel Henk Krol. Geen pensioenpremie voor zijn medewerkers betaalt, gesjoemel met subsidiegeld, geknoei met zijn privékilometers en gelogen over zijn opleiding. Als klap op de vuurpijl houdt hij de oudere mens voor dat ze een beter pensioen krijgen die zij, zoals inmiddels gebleken is, uit eigen zak moeten betalen.

Mensen die verstand hebben van het gedrag van honden, kunnen aan de houding van de hond zien of deze goed- of kwaadaardig is. Als ik naar Henk Krol kijk, zie ik in eerste instantie een Sint Bernardshond die met een vaatje warme chocolade om zijn nek iemand uit een lawine komt redden. Helaas is dit maar schijn, want als je goed naar zijn ogen kijkt, die regelmatig wegdraaien, en naar het feit dat hij in de discussie vaak zijn hoofd afwent van zijn gesprekspartner, zie ik een valse pitbull. Wetenschappers en psychologen weten dat dit het stereotypische gedrag is van iemand die niet de waarheid spreekt.

Ik wil Henk Krol niet vergelijken met de nieuwe president van Amerika, maar als je hem een blonde pruik opzet, heeft hij toch enige gelijkenis en zeker verdacht veel overeenkomsten. Het niet zo nauw nemen met de waarheid, misbruik van belastinggeld, zichzelf ontzettend liefhebben en wanhopig op zoek naar een podium.

‘Wie andere bedrogen heeft, zal zeker ook jou bedriegen, als hem dat uitkomt’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.