Internationaal forum op elfde Habru Duivendag voor goede doel

DOETINCHEM – Een overvolle bedrijfshal, een internationaal forum en dat allemaal voor een heel goed doel: Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Dat waren vorige week zaterdag de ingrediënten voor de elfde Habru Duivendag.

Door Sjaak Reumer

In het pand van Habru Aluminium, gespecialiseerd in duivensportproducten, zoals de volières en de landingsplatformen (spoetniks), kwamen heel veel duivenliefhebbers bijeen voor een forumbijeenkomst over de duivensport.

Hans Bruns, directeur van Habru, deed het welkomstwoord. Hij moest tot zijn spijt melden dat gastspreker prof. dr. Leendert Looijenga van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht zich met griep had afgemeld. Daarna werden de honneurs waargenomen door een afvaardiging van Bergh in het Zadel, bestaande uit Mariska Bais, Bert Veltman en Dinie van Middelkoop, die vertelden wat de ’s-Heerenbergse stichting in haar 30-jarig bestaan zoal tot stand, en nog belangrijker, bijéén heeft gebracht.

Zo is over de afgelopen periode van vier jaren, met als hoogtepunt de fietstocht van ’s-Heerenberg naar Leipzig en terug, in totaal 1,25 miljoen euro voor kankeronderzoek ingebracht, zonder dat daar ook maar één cent aan organisatiekosten op in mindering werd gebracht. Alle gelden komen ten goede aan kankeronderzoek in Nederland. Naast het fietsen, kwam dat enorme bedrag van onder andere de Ambassadeurs, de sponsors van de stichting, vier jaarlijkse golfdagen en de overige initiatieven zoals concerten en de Habru Duivendag.

Forum
Na het openingsgedeelte van de Habrudag kwam bij Habru aan de Transportweg in Doetinchem het belangrijkste onderdeel van de dag aan de orde: het forum over de duivensport. Dat stond onder leiding van Gert-Jan Beute met als forumleden Maarten Huijsman uit Zeeland, Nick Hommes uit Akersloot en de Belgen Bart Geerinckx uit Antwerpen en Ton van Gave uit Gent.

Het waren dit keer jongere duivenmelkers, die door Hans Bruns gevraagd waren achter de tafel plaats te nemen. Ook in de zaal zelf was de gemiddelde leeftijd duidelijk lager dan afgelopen jaren. En opvallend was de aanwezigheid van een aantal vrouwen, dat zich met de duivensport bezighoudt en daarvoor een aparte organisatie in het leven heeft geroepen.

Veel vragen vanuit de volle zaal hadden betrekking op ziektes en kwaaltjes bij de duiven en de daarbij behorende behandelmethodes. Bart Geerinckx heeft, als het om het medische plaatje van zijn duiven gaat, zelfs contact met de Universiteit Gent. Bijna alle forumleden waren van mening dat de medische zorg niet overdreven moet worden. De conclusie was dat veel op het gevoel moet gebeuren; meestal hebben de dieren niets nodig. Maar ook de vraag waar men op moet letten bij de aankoop van duiven kwam ruimschoots aan de orde.

Veiling
Tussendoor werd aandacht besteed aan de ‘online topduiven veiling’, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. De veiling op www.gps-auctions.com, waarvoor Hans Bruns talrijke topduiven en bonnen van internationale grootheden heeft weten los te krijgen, eindigt dit jaar op zaterdag 26 oktober om precies 20 uur.

Had Hans Bruns vorig jaar 24 duiven tot zijn beschikking voor de veiling, die in totaal 12.000 euro voor het Máximacentrum in Utrechgt opbrachten, dit jaar zijn dat er 46. De opbrengst wordt binnenkort bekend gemaakt. Een extra loterij bracht zaterdag nog eens 1800 euro op. Bruns had dit keer ook nog een verrassing in petto, namelijk een mystery guest. Dat was duivenmelker en zanger Alfred Schrieks, die in de pauze verschillende levensliederen ten gehore bracht.

De forumleden Maarten Huijsman uit Zeeland, Nick Hommes uit Akersloot en de Belgen Bart Geerinckx uit Antwerpen en Ton van Gave uit Gent. Foto Martie Seesing