In jubileumjaar 90-jarig DVC’26 komen heden en verleden samen

DIDAM – DVC’26 wordt dit jaar negentig. In dit jubileumjaar wil de voetbalvereniging met leden en oud-leden terugblikken op haar rijke historie. Daarvoor is ze op zoek naar foto’s, beelden en verhalen van toen. Van de successen halverwege de jaren zeventig, maar zeker ook die uit het recente verleden van de vereniging.

Het eerste elftal van DVC’26 vierde halverwege de jaren zeventig vele successen. Zo werd het team in het seizoen 1974-1975 kampioen in Eibergen. Foto Theo te Wil/OVD

Het eerste elftal van DVC’26 vierde halverwege de jaren zeventig vele successen. Zo werd het team in het seizoen 1974-1975 kampioen in Eibergen. Foto Theo te Wil/OVD

“In de loop van de jaren is er heel veel materiaal verzameld door diverse mensen”, weet voorzitter Bas Strijbosch. “Daarvan hebben we inmiddels al wat foto’s en video’s in ons bezit. Maar er zijn nog veel meer unieke beelden en verhalen. Die willen we de komende periode verzamelen voor ons jubileumweekend op 22 en 23 oktober en een speciale uitgave van ons clubblad Samenspel, dat in dezelfde maand uitkomt.”

Voor de jubileumeditie van het clubblad worden (oud-)redacteuren als Herman Schaars en Harry Peters uitgenodigd voor verhalen en foto’s over de historie van DVC’26. Zij gaan onder andere in gesprek met bekende DVC-families, de nog in leven zijnde oud-voorzitters van de vereniging en Sjaak Hanegraaf, al jarenlang de beheerder van de kantine.

“Maar het lijkt ons ook leuk om bijvoorbeeld het oudste en langste lid van de vereniging te portretteren”, vertelt Maureen van Raaij namens de jubileumcommissie. Zo is de 82-jarige Herman Kraus inmiddels zeventig jaar lid van DVC’26 en wordt het oudste lid, de heer J. Sanderink, in september 93. “Hij is de vereniging al zestig jaar trouw”, zegt Van Raaij. “Maar we zoeken niet alleen verhalen en foto’s uit het verre verleden. Ook actueler materiaal van bijvoorbeeld tien jaar geleden is welkom. Daarmee willen we een mooi totaalbeeld geven van negentig jaar voetballen in Didam.”

Museum
Deze beelden en verhalen worden verzameld voor de speciale uitgave van Samenspel en het DVC-museum in het jubileumweekend. “Dat willen we laten inrichten door Theo te Wil, voormalig voorzitter Chris van Pelt, Marian Viel en het Walking Voetbalteam”, vertelt Strijbosch. “Theo te Wil is niet alleen jaren lid, maar ook voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Didam. Marian Viel is vanaf het begin betrokken geweest bij het damesvoetbal. En in het Walking Voetbalteam spelen onze oudste leden. Daarnaast benaderen we Jo Bolk voor de nodige input. Hij was ongeveer veertig jaar secretaris van de vereniging.”

Naast het DVC-museum wordt er op de zaterdag van het jubileumweekend onder andere een jeugddag georganiseerd. Verder zijn er inmiddels verregaande ideeën voor een onderling toernooi, reünie en een receptie. Van Raaij: “Deze activiteiten vullen we de komende weken verder in, zodat we rond de vakantieperiode een voorlopig programma kunnen presenteren. De opzet daarbij is om heden en verleden samen te laten komen.”

Retrojacks
Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum heeft de voetbalvereniging verder nog een speciaal retrojack laten ontwerpen. Dit jack is eenmalig en in een beperkte oplage verkrijgbaar in de clubshop op www.dvc26.nl. Strijbosch: “De jacks zijn gemaakt naar een voorbeeld van de eerste trainingsjas van DVC, die Harry Burgers aan ons heeft aangeboden.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.