‘Ik doe niet het meeste, maar de mensen zien me wel het vaakst’

NIEUW-DIJK – Als hij de elf jaar had vol gemaakt dan had hij een mooi speldje gekregen. Daarbij is de elf een magisch getal in carnavalsland. Toch besloot Johan Jacobs er na tien jaar een punt achter te zetten als president van carnavalsvereniging De 11jes. “Ik heb het gevoel dat ik dat kleine beetje extra niet meer kan brengen. Dan moet je stoppen.”

Johan Jacobs zwaait komend weekend na de pronkzittingen af als president van De 11jes. Hij is dan tien jaar ceremoniemeester van de carnavalsvereniging geweest. Foto De 11jes

Johan Jacobs zwaait komend weekend na de pronkzittingen af als president van De 11jes. Hij is dan tien jaar ceremoniemeester van de carnavalsvereniging geweest. Foto De 11jes

“Ik wilde graag de elf jaar halen, maar het moet geen doel op zich worden”, zegt Jacobs aan de vooravond van de presentatie van zijn laatste pronkzitting. “Eerder kostte het me nooit energie en rolden de teksten er zo uit. Ik begin altijd in de zomervakantie te schrijven en vorig jaar ging het voor het eerst stroef. Het werd een verplicht nummer om achter de computer te gaan zitten.”

Dus besloot Jacobs er na de pronkzittingen van komend weekend mee te stoppen. Tien was immers ook een mooi rond getal en al zijn voorgangers hielden er al na vijf jaar mee op. “Ik doe niet het meeste, maar de mensen zien me wel het vaakst”, is Jacobs zoals altijd bescheiden. “Na tien jaar hebben ze wellicht behoefte aan een nieuw gezicht, aan iemand met frisse ideeën. Ons carnavalspubliek wordt ook steeds jonger, dan ben ik met 45 jaar al vrij oud.”

Jacobs is van nature eigenlijk helemaal geen carnavalsvierder. Hij deed er samen met zijn carnavalsgroep Delta altijd wel aan mee, maar vond het verschrikkelijk om in zo’n gek pak te lopen. “Ik werd gevraagd door De 11jes nadat ik tijdens een musicaluitvoering van Vocaal de presentatie had gedaan”, weet Jacobs nog. “Ze vonden dat mijn stem goed overkwam. Niet veel later was ik president van de carnavalsvereniging.”

Naast gastheer en ceremoniemeester was hij echter ook begeleider van de prinsen, beheerde hij de kleding en de website, deed hij de gezinsvieringen in de kerk en schreef hij voor de carnavalskrant 11sevier. “Daar kijk ik met heel veel plezier op terug. Vooral het vertellen van verhalen op het podium vond ik mooi”, zegt hij. “Ik besef dan ook goed wat ik opgeef. Het heeft me namelijk heel veel gebracht. Ik ben er een ander mens van geworden.”

Nu Jacobs stopt als president doet hij verder ‘voorlopig’ niets meer voor de vereniging. Zo wil hij de nieuwe president, maar ook anderen niet voor de voeten lopen. “Bovendien was dit de rol die me binnen het carnaval paste. Ik ben niet geschikt voor het bestuur of de Raad van Elf. Verder komen er veel jonge mensen aan, die we de ruimte moeten geven. Ik heb liefst tien jaar over het carnaval mee mogen denken en dit is wat het geworden is.”

Pronkzittingen
Carnavalsvereniging De 11jes in Nieuw-Dijk houdt zaterdag 14 en zondag 15 november haar pronkzittingen. Zaterdag draagt prins Bassie 1e zijn scepter over aan de nieuwe prins, zondag zwaait jeugdprins Dylan 1e af. Beide pronkzittingen vinden plaats bij Steak’m. Zaterdagavond start het programma om 19.19 uur. De jeugdpronkzitting is zondag van 13.41 tot ongeveer 16.30 uur.
Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.