‘Iedereen met een beperking moet weten dat de spel- en sportinstuif bestaat’

DIDAM – De rode loper ligt uit en voor alle gasten is er een consumptie met een traktatie. Spel- en Sportinstuif ‘De Liemers’ hield woensdag een open instuif om nieuwe deelnemers en vrijwilligers te werven. “Iedereen is vanavond welkom om een keer kennis te maken met de instuif”, zegt bestuurslid Rosalien Polman. “Maar dat zijn ze eigenlijk elke week.”

Woensdagavond had de instuif echter een extra feestelijk karakter. “We hopen zo de aandacht te trekken van mensen die de spel- en sportinstuif nog niet kennen”, legt Polman uit. “We vinden namelijk dat iedereen met een beperking in de regio moet weten dat we bestaan. Daarbij hebben we nu nog wel een groep van zo’n zestig deelnemers en dertig vrijwilligers, maar die worden ook ouder en wij willen over tien jaar ook nog bestaan.”

Spel- en Sportinstuif ‘De Liemers’ bestaat inmiddels 44 jaar. De instuif is bedoeld voor mensen met een beperking, die graag willen sporten, maar dit moeilijk bij een reguliere sportorganisatie kunnen. “Al zijn verschillende deelnemers ook gewoon lid van een voetbalvereniging”, weet Polman.

Ze kunnen elke woensdagavond vrijblijvend binnenlopen in sporthal ‘de Muizenberg’ in Didam, waar activiteiten worden aangeboden als voetballen, tafeltennissen, badmintonnen, dansen, schommelen, sjoelen, trampoline springen, klimmen en springen op het springkussen, fietsen op de hometrainer en tandemfietsen. “Vanavond is er ook een groep wandelen”, zegt Polman. “Als je mee wilt doen, betaal je slechts 3 euro entree en krijg je ook nog een gratis consumptie.”

Sportleiders
De deelnemers worden begeleid door een groep vrijwilligers en twee betaalde sportleiders. Eén van die sportleiders is Youri Mom (23). “Ik doe dit nu zo’n vier jaar”, vertelt hij. “Op school heb ik hiervoor het vak ‘aangepast sporten’ gevolgd. Ik ben bij de spel- en sportinstuif gekomen door mijn leraar op school. Die wist dat ze in Didam nog een coördinator zochten en vond dat wel iets voor mij. Ik ben een keer gaan kijken en niet meer weggegaan.”

Het mooie van de instuif is volgens hem dat het heel vrijblijvend is. “Mensen kunnen zo binnenlopen en kiezen wat ze willen doen. Deelnemers hebben ook hun eigen inbreng. Eén van de deelnemers wilde graag basketballen. We hebben vervolgens contact gelegd met de basketbalvereniging in Zevenaar, die een clinic heeft verzorgd. Zo proberen we vaker verenigingen met G- en H-teams uit te nodigen om workshops te geven.”

Ook Bowien van Hameren (19) is al weer een paar jaar sportleider bij de instuif. Zij maakte twee en een half jaar geleden kennis met de spel- en sportinstuif tijdens een stage. “Daarna ben ik teruggekomen als vrijwilliger en inmiddels ben ik ook sportleider”, zegt ze. “Ik volg net als Youri het keuzevak ‘aangepast sporten’ op het Cios. Wij lopen door de zaal, begeleiden deelnemers en helpen ze als ze niks te doen hebben.”

Voetbalteam
Eén van die deelnemers is Teun (12). Hij komt pas een paar maanden bij de spel- en sportinstuif en heeft het prima naar zijn zin. “Ik vind het hier leuk”, zegt hij, terwijl hij tegen een bal trapt. “Op zaterdag voetbal ik bij DVC’26 in het H-team, waar we ook altijd een partijtje doen.”

Op woensdagavond voetbalt hij onder andere met Kaily (18) en Sharon (21). Kaily komt al zes jaar bij de instuif, Sharon zelfs een jaartje langer. “We komen altijd om te voetballen”, zegt Kaily. “Dat is het leukst. We hebben ook ons eigen voetbalteam, waar we wel eens een toernooi mee spelen. Ik heb al eens de penaltybokaal gewonnen”, vertelt Sharon trots. “En we zijn ook een keer eerste geworden.”

De twee meiden vinden de instuif vooral leuk omdat alles zo vrijblijvend is. “Je mag zelf kiezen wat je doet, hoe lang en wanneer je maar wilt”, vindt Sharon. “Niks moet, alles mag. En je kunt hier zo lekker jezelf zijn.”

Spel- en Sportinstuif ‘De Liemers’ is elke woensdagavond van 18.30 tot 20 uur in sporthal ‘de Muizenberg’ in Didam. Kijk boor meer informatie op www.sportinstuif-liemers.nl.

Foto: V.l.n.r. Sharon, Teun en Kaily.