Huurverhoging Laris gaat De Schakel te ver

DIDAM – De voorgenomen huurverhoging van Laris Wonen en diensten is bij de leden van huurdersbelangenvereniging De Schakel in Didam hard aangekomen. Laris wil de huren dit jaar verhogen met het maximale percentage dat wettelijk is toegestaan. De Schakel heeft Laris gevraagd de verhogingen te matigen, omdat anders de betaalbaarheid van de huren bij veel gezinnen in het geding komt.

laris“Vooral voor ouderen met een appartement boven de huurgrens van 700 euro worden de woningen straks onbetaalbaar. Zij gaan komend jaar liefst 6,5 procent meer betalen”, zegt Jan Lammers, voorzitter van De Schakel. “En dat terwijl zij vaak al te maken hebben met een inkomensachteruitgang door onder andere het korten van de pensioenen en de duurdere zorg.”

De huurdersbelangenvereniging adviseerde Laris daarom de verhogingen dit jaar te beperken tot drie procent. “Totdat de brieven bij Laris de deur uitgaan, zijn de voorgestelde percentage nog steeds te beïnvloeden”, weet Lammers. “Zo kunnen we samen met de huurders de huurverhoging via een bezwaarprocedure en eventueel de huurcommissie aanvechten. We hopen Laris alsnog te bewegen de exorbitante verhoging terug te draaien en niet alleen oog te hebben voor de eigen bedrijfsvoering op de langere termijn.”

Huurbeleid
Paul Kivit, manager klant en markt bij Laris, lichtte de uitgangspunten van het huurbeleid woensdagavond toe voorafgaand aan de ledenvergadering van De Schakel in Meulenvelden. “Alle huurders met een inkomen tot 34.085 euro krijgen een huurverhoging van vier procent. Voor inkomens tot 43.602 euro is dat 4,5 procent en voor de hogere inkomens 6,5 procent.”

Woningen in het hoogste segment, die door de huurverhoging uitkomen op een huurprijs boven de 699,48 euro, worden afgestopt. Dat betekent dat hun huurprijs na verhoging niet boven de 699,48 euro mag uitkomen. Kivit: “Daardoor blijven ze binnen het segment sociale huursector en heeft de bewoner een theoretisch recht op huurtoeslag.”