‘Hulphond maakt leven stuk eenvoudiger en aangenamer’

DIDAM – De deur openen, jas uittrekken, boodschappen doen en post pakken. Dagelijkse handelingen, die de meeste mensen nauwelijks moeite kosten. Kelly van Onna (21) is echter spastisch en door haar functiebeperkingen gaan die dingen allemaal niet vanzelf. Een hulphond maakt haar leven een stuk eenvoudiger. Maar de verzekeraar weigert daar aan mee te betalen.

Kelly van Onna werkt achter de balie van dagopvang de Lockhorst in Didam en doet onder andere de planning voor de manager. “Als ik wat energie overhoud, kan ik meer werk van hem overnemen.”
Kelly van Onna werkt achter de balie van dagopvang de Lockhorst in Didam en doet onder andere de planning voor de manager. “Als ik wat energie overhoud, kan ik meer werk van hem overnemen.”

Kelly is al sinds haar geboorte spastisch. “Ik kwam twee maanden te vroeg ter wereld en kreeg bij mijn geboorte een hersenbloeding”, vertelt ze. “Die richtte in mijn hele hoofd schade aan. Daardoor kan ik bijvoorbeeld niet lopen en zit ik al mijn hele leven in een rolstoel. In één van mijn handen heb ik minder kracht en mijn energielevel is vrij laag, waardoor ik snel moe word.”

Omdat ze niet alles aan haar ouders en broertje wil vragen en, zoals ze zelf zegt ‘behoorlijk eigenwijs is’, probeert ze zoveel mogelijk dingen zelf te doen. Daardoor verbruikt ze teveel energie en dat moet ze gedurende de dag bekopen. “Niet alleen wordt de spraak dan minder, maar door de inspanning worden mijn spieren zo getriggerd dat het hele lichaam verstijfd”, legt ze uit. “Door die spierkrampen kan ik extreem gaan schudden. Bovendien zijn ze enorm pijnlijk. Ik lig vaak nachten wakker vanwege de pijn.”

Een hulphond kan het leven voor Kelly een stuk plezieriger maken. Hij doet dingen voor haar zie ze zelf niet kan of die haar veel energie kosten. “Hij is een soort verlengstuk van mij.” Maar het is ook mogelijk om de hond te leren haar te helpen bij extreme spierkrampen. “Omdat mijn lichaam helemaal verstijft, kan ik mijn moeder ’s nachts niet bellen. Een hond kan me echter wel helpen. Als hij op mijn benen gaat liggen, ontspant het al.”

Maatje
Daarbij is Kelly gek op honden en ziet ze de hulphond ook als een nieuw maatje. Zo hoeft ze zich nooit meer alleen en eenzaam te voelen. “Hij is nooit chagrijnig, al vraag ik hem honderd keer de deur te openen”, zegt ze. “Dat maakt het leven niet alleen voor mij aangenamer en makkelijker, maar ook voor mijn ouders en broertje. Ik kan nu niet alleen thuis zijn. Is er een hulphond in huis, dan kunnen zij ook even een paar uurtjes weg.”

De kosten van een hulphond zijn echter hoog. Voor een opgeleide hond moet 25.000 euro worden neergeteld. Als de zorgverzekeraar meebetaalt, dan komt 17.000 euro voor zijn rekening en wordt de rest van het bedrag door Hulphond Nederland betaald. “Maar Menzis heeft mijn aanvraag al drie keer afgewezen”, treurt Kelly. “Ondanks dat de ergotherapeut en revalidatiearts vinden dat ik hem wel nodig heb. Omdat ik nog thuis woon, vindt Menzis dat er voldoende hulp aanwezig is. En anders kan ik volgens de verzekeraar altijd nog omgevingsbesturing aanvragen….”

Hulp
Voor Kelly betekent het mogelijk mislopen van de door haar zo gewenste ‘versterking’ een grote teleurstelling. Ze probeert het benodigde bedrag daarom nu zelf bij elkaar te krijgen. “Ik hoop dat mensen me daarbij willen helpen en mogelijk een bijdrage kunnen leveren. Het is veel geld, maar alle beetjes helpen.”

Wie Kelly van Onna financieel wil ondersteunen, kan een bijdrage overmaken op IBAN nummer NL73 RABO 0302819452 ten name van K.J.M. van Onna.