Huis Bergh neemt kinderen mee terug naar tijd van monniken

’s-HEERENBERG – Op kasteel Huis Bergh vinden in de meivakantie diverse activiteiten plaats. Zo worden de kinderen mee terug genomen naar de tijd van de ijverige monniken en is er een nieuwe audiotour in het kasteel.

Hoe voelt het om in alle stilte met een ganzenveer middeleeuwse letters te schrijven bij niets anders dan kaarslicht? De kinderen bekijken items die met tekst te maken hebben: initialen op het kasteel, tijdverzen, rouwborden en middeleeuwse handschriften. Hoe werden deze handschriften gemaakt? Wie werkten daar allemaal aan mee? Hoe kostbaar zijn ze eigenlijk?

De kinderen beklimmen eerst de toren om te genieten van het uitzicht. Daarna dalen ze af naar de kelder. Daar voelen ze diverse dierenhuiden en beoordelen ze of deze geschikt zijn om op te schrijven. Daarna gaan ze zelf op de middeleeuwse manier gotische letters schrijven: in een monnikspij, bij kaarslicht en in stilte.

Audiotour
Daarnaast is er ook een nieuwe audiotour in het kasteel voor kinderen. Tijdens deze audiotour horen ze verhalen over het kasteel, de vroegere bewoners ervan en interessante stukjes geschiedenis naar aanleiding van de kunstwerken. Ze leren onder andere waarom mensen vroeger een geurbal bij zich hadden.

De activiteit Monnikenwerk is op zondag 28 april, woensdag 1 mei en zondag 5 mei om 13 uur. Het programma duurt een uur en een kwartier. Meer informatie is te vinden op www.huisbergh.nl.