Houten kist om bronzen Muzikale Vriend moet diefstal voorkomen

LOIL – Muziek- en toneelvereniging Amicitia heeft uit voorzorg haar bronzen beeld van de Muzikale Vriend beveiligd. Na de diefstal van ’t Drammertje en de Jubilans in Loil hebben leden van de vereniging een bekisting om het beeld getimmerd om te voorkomen dat ook dit beeld van zijn sokkel wordt gehaald.

Het beeld staat voor gemeenschapshuis De Zomp en werd eveneens door kunstenaar Edwin van Onna ontworpen. Dat gebeurde ter gelegenheid van 100 jaar Amicitia in 2013. “De bekisting zit vast en kan niet zomaar worden verwijderd”, zegt Edwin de Kinkelaar, voorzitter van Amicitia. “We halen de beveiliging pas weer weg als de kust veilig is.” De houten bekisting wordt nog voorzien van afbeeldingen van ’t Drammertje, de Jubilans en Muzikale Vriend. “Zodat het wat mooier oogt”, vertelt muzikant William Bloem.

De afgelopen weken werden ook al de bronzen Leeuw van Aerdt ontvreemd en deden dieven een poging het beeld van het ‘sierlijk dansende meisje’ in Pannerden te stelen. Deze laatste diefstal mislukte, omdat het de dieven niet lukte het beeld los te rukken. Eén en ander werd wel op camera vastgelegd.