Horeca op slot: ‘Feesten in april en mei staan ook op de tocht’

DIDAM/BEEK/ZEDDAM – De horeca is sinds vorige week zondagavond op slot. Cafés en restaurants mogen vanwege het coronavirus voorlopig geen gasten meer ontvangen. Wat betekent dit voor de bedrijven? En hoe komen ze deze moeilijke periode door?

Voor Ploccos Horeca Groep, waaronder partycentrum Plok, Steak’m en Jan&Jan vallen, was het een hele uitdaging om zondag binnen een half uur alle zaken te sluiten. Toen om 17.30 uur de mededeling kwam dat de horeca om 18 uur dicht moest, hadden veel gasten net hun gerecht besteld. “Zij hebben het gerecht nog gekregen en opgegeten”, zegt Frank Gesthuizen. “Er volgde al snel controle, rond 19.30 uur. In België organiseerden gasten nog gauw een eindfeest. Waarschijnlijk heeft de overheid er daarom hier voor gekozen om meteen overal te controleren.”

Alle locaties van Gesthuizen zijn op dit moment in elk geval tot en met 6 april gesloten. De horecaondernemer organiseert ook geen andere activiteiten. “Ook alle evenementen zijn tot 6 april geannuleerd. Bovendien staan de feesten en partijen voor april en mei op de tocht. We hebben voor ons personeel inmiddels arbeidstijdverkorting aangevraagd. Maar we hebben uiteraard wel begrip voor de situatie en wensen iedereen heel veel gezondheid toe. Tot snel, in betere tijden!”

De Dèèl
Ook partycentrum De Dèèl moest zondagavond tientallen mensen teleurstellen. “Maar iedereen begreep de situatie”, vertellen Marcel en Judith Beekman. “We hebben zelfs nog desserts aan de gasten meegegeven. Vorig weekend waren er al diverse feesten en partijen geannuleerd. Het is niet anders.”

Maandag benaderde Beekman enkele bedrijven in Beek, die zijn getrakteerd op slaatjes en broodjes. “We hebben ook al verschillende afspraken gemaakt met bedrijven die maaltijden bezorgd willen krijgen voor medewerkers die gaan overwerken. We hopen dat het virus niet teveel slachtoffers maakt en dat we snel weer verder kunnen.”

Brinks Pannenkoeken
Brinks Pannenkoeken in Zeddam blijft in elk geval tot 6 april geheel gesloten. Er zijn in die periode ook geen afhaalmaaltijden meer verkrijgbaar. “De week voordat we dicht moesten, hebben we de afhaal gestimuleerd en met succes, maar dat kan nu ook niet meer”, zegt Luc Peters. “We hebben wel overwogen om te gaan bezorgen. Op dit moment laten we echter eerst de storm op social media voorbij razen en daarna kijken we verder.”

Wel bezorgde Brinks Pannenkoeken afgelopen week nog 55 pannenkoeken bij de bewoners en medewerkers van zorgcentrum Liemerije in Tesma (Meulenvelden) in Didam. “Vanwege pannenkoekendag wilden de bewoners graag pannenkoeken eten”, vertelt Ellen Weijenbarg. “Ze hadden zelfs een spandoek voor ons gemaakt.”

Daarnaast probeert Luc Peters zoveel mogelijk in contact te blijven met collega’s. “Om elkaar tips en handvatten te geven. Dit treft ons allemaal. Wij hopen dat iedereen het volhoudt tot aan betere tijden.”

De Westernboerderij
Richard Niels van de Westernboerderij in de buurtschap Greffelkamp in Didam maakt zich op dit moment nog niet teveel zorgen. “Tot 6 april redden we het wel, maar dit moet natuurlijk geen maanden aanhouden”, zegt Niels. “We verzorgen voornamelijk groepsuitjes en zitten nu net aan het begin van het seizoen. Afgelopen zondag hadden we nog een feestje, dat net op tijd was afgelopen.”

Niels heeft zes mensen in dienst, voor wie er de komende weken nog werk genoeg ligt ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. “En nu er geen feestjes zijn, hebben we ook geen inkoop- en stookkosten. Als de sluiting echter langer duurt, moeten ook wij voor onze mensen arbeidstijdverkorting aanvragen. Maar laten we rustig blijven. Paniek is een slechte raadgever.”