Hoosbui slaat grond onder graven kerkhof Beek weg

BEEK – De hoosbui van vrijdagavond heeft ook het kerkhof in Beek getroffen. Door de overvloedige regenval is de grond onder verschillende graven weggespoeld. Omdat dit bij het lopen tussen de graven gevaar kan opleveren voor de bezoekers is de begraafplaats met rood-witte linten afgezet.

“Toen ik vrijdagavond na de regenbui over het kerkhof liep, zakte mijn been dertig tot veertig centimeter in de grond naast een graf”, zegt beheerder Tonnie Roes. “Voor de veiligheid van de bezoekers heb ik daarom afzetlinten en een briefje bij de ingang van het kerkhof opgehangen om de mensen te waarschuwen.” Op het briefje staat ook het telefoonnummer van de beheerder voor meer informatie.

Roes schat dat bij zo’n twintig graven de grond onder de zerken is weggeslagen. “Dit zijn allemaal graven van 2010, 2011 en 2012. De oorzaak is dat de begraafplaats vanaf de ingang van de kerk naar de Martinusstraat afloopt. En water loopt nu eenmaal naar het laagste punt.”

Er is echter geen gevaar dat de grafstenen door het wegspoelen van de grond verzakken. “Bij het plaatsen van een grafzerk slaat de steenhouwer vier paaltjes in de grond, waar de steen op rust”, legt Roes uit. “Alleen de grond eronder is verzakt. Dit gebeurt wel vaker, alleen niet op deze schaal. Sinds ik in 1995 beheerder werd, heb ik dit in elk geval nog niet meegemaakt.”

De afzetlinten blijven zeker nog tot en met donderdag hangen. Roes: “Donderdag ga ik de schade aan de begraafplaats samen met een groepje vrijwilligers herstellen.”