Verhaal over Braamtse kerkklok in herdruk Montferlands oorlogsboek

ZEDDAM – Stichting ‘Bevrijdingsroute Montferland’ heeft een tweede druk van het boek ‘De Achterkant van Montferlands Vrijheid’ uitgebracht. Het boek staat vol met verhalen van inwoners van deze gemeente, die de oorlog hebben meegemaakt. De tweede editie is uitgebreid met een hoofdstuk over de historie van de Zeddamse en Braamtse kerkklok.

Een geschiedenis die in 2020 voortleeft, doordat de Braamtse kerkklok onlangs een nieuwe bestemming heeft gekregen bij het oorlogsmonument op de Paasbult in Zeddam. “Zo houden wij de herinnering levend en gedenken wij hetgeen in de oorlogsjaren heeft plaatsgevonden”, zeggen de samenstellers van het boek, Gerhard Pas en Ton Bekker.

De eerste druk van het boek werd vijf jaar geleden, in april van het zeventigste bevrijdingsjaar, uitgebracht. “Het boek was bijzonder populair. Veel mensen hebben wij moeten teleurstellen toen de eerste druk was uitverkocht”, vertelt Bekker. “Dat was een reden om nu in dit 75ste bevrijdingsjaar te komen met een tweede druk van ‘De Achterkant van Montferlands Vrijheid’.”

De herdruk van het boek ‘De Achterkant van Montferlands vrijheid.

Het is volgens de samenstellers van het boek bizar dat 75 jaar na de bevrijding van Montferland een andere gezamenlijke vijand ons belet om die bevrijding uitbundig te vieren. Te Pas: “In plaats van te vieren dat tienduizenden geallieerde soldaten in april 1945 in ’s-Heerenberg feestelijk werden ingehaald als onze bevrijders, waren de straten van onze kernen nu leeg.”

Daarmee krijgt de tweede druk van het boek een onverwacht en onbedoeld actueel karakter. Net als in de oorlogsjaren 1940-1945 ervaren velen op dit moment een zekere mate van angst en onzekerheid. Bekker: “Maar gelukkig zien we dat de huidige coronacrisis ook een grote mate van onvermoede veerkracht, saamhorigheid, creativiteit en behulpzaamheid onder onze inwoners teweegbrengt. Net als we kunnen teruglezen in de 32 hoofdstukken van dit boek, met elk een uniek verhaal uit de oorlogstijd.”

Oorlogsverhaal
Marjolijn Jenneskens, eveneens betrokken bij de uitgifte van het boek, doet deze crisis van onzekerheid zelfs terugdenken aan haar eigen oorlogsgeschiedenis. “Als 4-jarig meisje vluchtte ik met mijn ouders uit het bezette Arnhem, bij vader voorop de fiets met houten banden, en moeder met een koffertje achterop. Een jaar lang woonden we als evacuees in Loerbeek, waarna we terugkwamen in een totaal verwoeste stad”, herinnert ze zich.

“Wat moet het een ontreddering zijn geweest voor mijn ouders om terug te keren in Arnhem en hun leven te moeten opstarten zonder iets. Geen vangnet, kapotgeschoten huizen en geplunderde woningen en winkels. Wat een veerkracht heeft die generatie tentoongespreid. Maar het kan dus gewoon. Zij konden het en ik hoop dat de huidige bevolking dezelfde prestatie kan leveren. Waarbij de huidige faciliteiten een stuk rianter zijn.”

Bestellen
Het bijna 300 pagina´s tellende boek ‘De Achterkant van Montferlands Vrijheid’ is te bestellen door een mail te sturen naar ton.bekker@hetnet.nl of jenneskens@kpnmail.nl, onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en het aantal gewenste exemplaren. Het boek kost 14,95 euro.

Foto: De 11-jarige Joop Kleinpenning op de kerkklok. De foto is destijds gemaakt door broer Theo (17 jaar).