‘Honderd Heiligen in Huis Bergh’

’s-HEERENBERG – In kasteel Huis Bergh wordt morgen de tentoonstelling ‘Honderd Heiligen in Huis Bergh geopend’. De tentoonstelling vertelt over de heiligen in de collectie van Huis Bergh en onderzoekt wat de heiligennamen nu nog betekenen. Dat levert boeiende verhalen op.

In de laatmiddeleeuwse kunstcollectie van Huis Bergh bevinden zich heel veel afbeeldingen van heiligen. Patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in boeiende heiligenverhalen. Door de eeuwen heen zijn heiligen of wonderen een dankbaar onderwerp van veel schilderijen en handschriften.

Heiligen werden aangeroepen als mensen in nood waren of om te bedanken. Denk aan de heilige Antonius, die wordt aangeroepen als iemand iets kwijt is of de heilige Gertrudis, die werd aangeroepen als er muizen- of rattenplagen waren.

Veel Nederlandse voornamen zijn afgeleid van heiligennamen zonder dat de bezitters van die namen zich daarvan bewust zijn. Interessant en vermakelijk is de film met verhalen van personen waarvan de voornaam is afgeleid van een heilige. Ze vertellen of ze iets herkennen in de eigenschappen van die heilige.

In de Zaal met Honderd Heiligen kan de bezoeker zijn eigen heilige opzoeken en zich daarbij (laten) fotograferen. Bij de ‘heiligen-audiotour’ ligt de nadruk op het kijken naar het object. Wat of wie zie je? Hoe weet je wie er afgebeeld wordt? Ook is er ruimte voor de bezoeker die graag wat dieper op het onderwerp ingaat. Voor kinderen is er een zoektocht in de collectie naar attributen van heiligen en wordt uitgelegd wat de betekenis ervan is.

De tentoonstelling is tot 1 maart volgend jaar te zien. Meer informatie op www.huisbergh.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.