Historische beelden Beek en Loerbeek op filmdoek

BEEK/LOERBEEK – Wim van den Borne houdt zondagmiddag 10 december een filmmiddag bij partycentrum De Dèèl, waarbij historische beelden van Beek en Loerbeek worden vertoond. Zo zijn er beelden te zien van amateurfilmer Kobus Neijenhuis over de oorlog en bevrijding en twee dorpsfilms over het dagelijks leven in Beek en Loerbeek in 1960 en 1969.

De RAF-piloten Owen Moore en Victor Page. Page was één van de Engelse piloten die in 1943 met zijn vliegtuig neerstortte op een boerderij in Beek. Zijn vriend Owen Moore was in maart 2014, toen hij al 93 was, nog bij een herdenking van de ramp in Beek.

“Neijenhuis had een timmerfabriek aan de Sint Jansgildestraat in Beek, waar nu meubelhal De Jager zit”, weet Van den Borne. “Maar hij was ook amateurfilmer en filmde tal van gebeurtenissen in Beek en omgeving. Indrukwekkend zijn bijvoorbeeld de beelden van de begrafenis van Engelse piloten van de geallieerde bommenwerper die in 1943 neerstortte op een boerderij in Beek. Die laat ik ook zien bij De Dèèl.”

Verder toont Van den Borne opnamen van wat er tijdens de oorlog allemaal kapot is geschoten in Beek en Loerbeek en laat hij ook beelden zien van de bevrijding van de twee dorpen. “Van de Canadezen die in optocht door Beek via Loerbeek naar Kilder trekken, de feestende mensen langs de straten en de chocolade die wordt uitgedeeld.”

Maar er komen ook filmbeelden van Neijenhuis voorbij van activiteiten van het Sint Jansgilde, schaatsende mensen op het bergmeertje van ’t Peeske in de jaren veertig en een uitstapje van de bejaarden van Beek in de vijftiger jaren. “De beelden van de bejaardenuitjes zijn al in kleur”, vertelt Van den Borne.

De twee dorpsfilms zijn van latere jaren en werden niet door Neijenhuis gemaakt. Zowel de film uit 1960 als die uit 1969 laat het dagelijks leven in Beek in die tijd zien. “Maar ze lijken absoluut niet op elkaar. Het is mooi om te zien wat er in het dorp in nog geen tien jaar tijd allemaal is veranderd. Voor veel Bekenaren zullen de beelden heel herkenbaar zijn. Het zijn stomme films, dus zonder geluid, maar er komt wel passende muziek bij.”

Van den Borne toont in De Dèèl ruim twee uur aan filmmateriaal. De filmmiddag begint om 14 uur en is rond 17 uur afgelopen. Tussendoor wordt er één of twee keer gepauzeerd. “In de pauzes kunnen de mensen alvast een beetje bijpraten”, zegt Van den Borne. De zaal is een half uur voor aanvang van de voorstelling open. De entree is 5 euro, dit is inclusief één consumptie. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met De Dèèl via 0316-531213.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.