Het Kom-Fort zet deuren open en zoekt nieuwe bewoners

DIDAM – Bij Driestroomhuis Het Kom-Fort in Didam zoeken ze nieuwe buren voor bewoonster Sidika Bremer. Van de tien appartementen in het huis zijn er op dit moment nog twee vrij, één naast en één tegenover de woning van Sidika. “Ik zoek een gezellige buurman of buurvrouw, die in onze groep past”, zegt de 19-jarige.

Op zondag 23 juni houden de zorgouders Nicole Schouten en Dave Romme daarom open huis. Zo willen ze aanstaande bewoners en hun ouders een kijkje bieden in Het Kom-Fort. “Tussen 14 en 17 uur geven onze huidige bewoners en hun ouders rondleidingen”, vertelt Schouten. “Daarbij vertellen ze hoe het is om hier te wonen.”

In het Driestroomhuis wonen jong volwassenen met een lichte tot matige beperking of een andere zorgvraag, die zoveel mogelijk ‘gewoon’ willen wonen in de wijk. De bewoners zijn tussen de 18 en 40 jaar oud. Ze wonen zelfstandig, maar hebben wel enige vorm van begeleiding nodig. “Die begeleiding is voor alle bewoners verschillend”, zegt Schouten.

Zo is de begeleiding voor Sidika minimaal. “Ik kan best veel zelf, maar heb ook nog het één en ander te leren”, weet ze. “Nicole en Dave helpen me bijvoorbeeld bij het doen van de was en het regelen van dingen, die anders zijn dan normaal. Koken ben ik nu aan het leren.” Ook helpt Sidika twee ochtenden in de week bij het huishouden in Het Kom-Fort.

“Daarmee verdien ik het geld voor de masterclasses, die ik twee keer per jaar volg bij Wibi Soerjadi”, vertelt ze trots. Sidika is namelijk een zeer talentvolle pianiste. “Verder werk ik twee dagen per week bij restaurant De Bourgondiër in Beek. Daar doe ik voorbereidende werkzaamheden in de keuken.”

Gezamenlijke activiteiten
’s Avonds eet ze samen met de andere bewoners in het Driestrooomhuis en de zorgouders met hun gezin. Ook ’s ochtends ontbijt een aantal bewoners samen. “Daarnaast zijn er wat gezamenlijk activiteiten”, zegt Schouten. “Er is een meidenavond, we doen mindfullness yoga, woensdag is het poetsdag en sommige bewoners sporten samen in sporthal de Muizenberg. Ook hebben we iedere maand een uitje en een spelletjesavond met de buren. En we hebben natuurlijk het speelpark samen met de buurt.”

De buren zijn, net als alle andere belangstellenden, op zondag 23 juni ook welkom in Het Kom-Fort. “We zetten de deuren voor iedereen open”, benadrukt Schouten. “En in het bijzonder voor mensen, die interesse hebben om bij ons te komen wonen. Het zou leuk zijn als er twee mensen tegelijk instromen. Dan hebben ze ook wat houvast aan elkaar.”

Contact
Driestroomhuis Het Kom-Fort is gevestigd aan de Rozenstraat 84, op de hoek met de Lupinestraat, in Didam. Voor vragen, meer informatie of het maken van een afspraak kunnen geïnteresseerden mailen naar wonen@hetkomfort.nl of bellen: 06-27034190.

Foto: Sidika in haar appartement. Ze zoekt een gezellige buurman of buurvrouw.