Habru scoort opnieuw hoog voor goede doelen

DOETINCHEM – Habru-directeur Hans Bruns kon vandaag een cheque van maar liefst 8500 euro overhandigen aan een afvaardiging van Bergh in het Zadel en de Stichting Matchis.

Trots poseren v.l.n.r. Wim Hendriksen, Hans Bruns en Sjef Smeets met de cheque van 8500 euro, die verdeeld wordt tussen BIHZ en Matchis. Foto Jan Kraaijenbrink

Het was de recordopbrengst van de negende Habru Duivendag, georganiseerd door Habru Duivensport in Doetinchem, een onderdeel van Habru aluminium lastechniek BV en inmiddels een begrip binnen de duivensport. De dag werd gehouden op 14 oktober in de eigen bedrijfshal aan de Transportweg in Doetinchem.

Na in 2014 2400 euro en in 2015 2650 euro binnengehaald te hebben voor het goede doel, de kankerbestrijding, steeg het bedrag voor Bergh in het Zadel vorig jaar al dankzij een online veiling van topduiven geschonken door topfokkers, die bereid bleken om voor een veiling een kampioensduif beschikbaar te stellen. Die veiling bracht vorig jaar samen met een verloting 7000 euro op.

Dit jaar werd die opbrengst nog overtroffen. De veiling bracht alleen al 6300 euro op. Daar kwam de opbrengst van de verloting, 2200 euro, nog bij. Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding en de stichting Matchis, die stamceldonoren werft, ontvingen elk 4250 euro.

Stamceldonoren
Naast Wim Hendriksen van Bergh in het Zadel was vrijdag Sjef Smeets vrijwilliger van Matchis naar Doetinchem gekomen. Hij verving coördinator Margot van den Akker, die zich met een stevige griep af moest melden.

Smeets, woonachtig in het Limburgse Heijen, is zelf een ex-leukemiepatiënt, die door een stamceltransplantatie de ziekte overleefd heeft. Binnen zijn familie was destijds geen match te vinden. Ook in de wereldwijde databank van Matchis bleek geen match aanwezig. Dat lukte wel in de navelstreng databank en dat was de redding voor Sjef Smeets.

Door de geweldige opbrengst van 8500 euro heeft de Doesburgse directeur van het Doetinchemse bedrijf in duivensportproducten, zoals de volières en de landingsplatformen, de zogenaamde spoetniks, nu al besloten ook volgend jaar weer een duivendag met veiling voor Bergh in het Zadel te houden, zo liet hij Wim Hendriksen weten.

De ’s-Heerenbergse stichting heeft inmiddels alweer een goed doel uitgezocht, waar de opbrengst van de duivendag van 2018 naar toe gaat, namelijk net als dit jaar naar het onderzoek naar therapieresistentie acute leukemie bij kinderen. Ook de fietstocht die Bergh in het Zadel in 2019 van ’s-Heerenberg naar Dresden en terug rijdt, is voor dit goede doel.Facebooktwittergoogle_plus

Sjaak Reumer
Over de schrijver
Sjaak Reumer is geboren en getogen in ’s-Heerenberg en was tot zijn pensionering gedurende meer dan 40 jaren werkzaam als boekhouder bij Rabo Verpakkingen B.V. Zijn hobby’s zijn onder meer het organiseren van wielerwedstrijden, zoals in het verleden de Grote Prijs Wieler Revue en tegenwoordig de Henk Lubberding Classic en het schrijven voor diverse bladen. Zo maakt hij al jaren deel uit van de redactie van carnavalskrant De Waskuup. Daarnaast is hij oud-prins en erelid van de ’s-Heerenbergse carnavalsverenging en is hij sinds zijn pensionering PR-voorzitter van Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding.