Groep 8 OBS ’t Montferland naar stemhokje

‘s-HEERENBERG – Hoe zou de Tweede Kamer eruit zien als basisschoolleerlingen het voor het zeggen hebben? Op 14 maart vonden de landelijke Kinderverkiezingen van ProDemos plaats. In totaal brachten 140.000 scholieren en 11.000 basisschoolleerlingen hun stem uit. Alle 45 leerlingen van de groepen 8 van basisschool OBS ’t Montferland deden mee.

KindrverkiezingenZij hadden zich goed voorbereid, want stemmen is iets bijzonders. “Je kiest wie voor jou beslissingen mag nemen voor Nederland”, zegt Quinten. “En dat maakt jou heel belangrijk”, vult zijn groepsgenoot Maddy aan.

De groep 8 leerlingen van OBS ’t Montferland verdiepten zich twee weken lang in de politiek. Zij keken naar de debatten op tv, lazen interviews met de lijsttrekkers, keken naar het Jeugdjournaal en maakten opdrachten uit het Verkiezingen DoeBoek van ProDemos dat speciaal hiervoor door de basisschool voor iedere leerling was aangeschaft.

Bij één opdracht moesten zij de lijsttrekkers bij de juiste partij zetten. Ze zochten op internet en leerden zo de politieke partijen goed kennen. Wat opviel was dat de meeste partijen een thema hebben, zoals vrijheid en onderwijs. Wat vinden deze toekomstige stemmers zelf belangrijk? Voor Maddy is dat het milieu en voor Quinten het onderwijs. Lieke vindt gelijkheid belangrijk.

Stemwijzer
De leerlingen hebben ook allemaal de stemwijzer ingevuld. Bij Vera kwam hier precies de partij uit die zij voor ogen had. Alle punten van deze partij vind zij goed. “Wat zij belangrijk vinden, vind ik ook belangrijk”, zegt Vera. Zij heeft dan ook geen moment getwijfeld aan welke partij zij haar stem zou geven. Dat geldt niet voor Maddy. Hij heeft flink getwijfeld; zelfs nog in het stemhokje.

Op 14 maart 2017, één dag voor de officiële verkiezingen, vonden de Kinderverkiezingen plaats. De organisatie lag bij ProDemos, een voorlichtingscentrum voor democratie. Met een stempas en identiteitsbewijs gingen de leerlingen van groep 8 in kleine groepjes naar het stemlokaal in het Barghse Huus.

Het was als een generale repetitie, want alles ging precies zoals het hoort. Van het controleren van de stempas en het stemmen in echte stemhokjes tot aan de officiële stembus. “Het maakte veel indruk op de leerlingen”, vertelt groepsleerkracht Edith Woordes. “Het was een uitgelezen kans nu we als school met deze twee groepen in het Barghse Huus zitten om gebruik te maken van het echte stembureau. We kregen daarbij alle medewerking van het Barghse Huus. Zij hebben zelfs bij de Kinderverkiezingen het stembureau bemand.”

Winnaars
Bij de basisschoolleerlingen van Nederland wint Groenlinks (20,23 procent), gevolgd door de VVD (18,95 procent), D66 (14,60 procent) en de Partij van de Dieren (8,74 procent). Maddy: “Als je in groep 8 zit, denk je ook na over grote-mensen-dingen en over je toekomst.” Daarom hebben deze toekomstige stemmers nog wat tips voor de lijsttrekkers. “Wees enthousiast en presenteer jezelf en jouw plannen met passie. Kom zelfverzekerd over. Je moet namelijk als je samenwerkt met andere partijen wel opkomen voor de punten waarvoor wij gestemd hebben.”

De partij 50+ maakt overigens niet veel kans bij deze leerlingen. “Op 50+ hoeven wij niet te stemmen. Dat duurt voor ons nog zo lang en dan kan alles alweer veranderd zijn”, besluit Quinten.Facebooktwittergoogle_plus

OBS Montferland
Over de schrijver
OBS 't Montferland, openbare basisschool in 's-Heerenberg.