Grensoverschrijdende Oranjefietsroute geopend op Huis Bergh

’s-HEERENBERG – Gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland heeft donderdagmiddag op kasteel Huis Bergh het startschot gegeven voor de nieuwe Oranjefietsroute van Apeldoorn, via ’s-Heerenberg naar Kleve en Moers. De route heeft een lengte van 225 kilometer.

Samen met de burgemeesters van Montferland, Kleve en Moers, de ereburger van Apeldoorn en de directeur van de Euregio Rhein-Waal werd een spandoek onthuld met het grensoverschrijdende traject. De Oranjefietsroute loopt via een bewegwijzerde route door een schilderachtig landschap van Apeldoorn naar het Duitse Moers. Onderweg zijn er tussenstops in Brummen, Rheden, Doesburg, Doetinchem, Zevenaar en ’s-Heerenberg aan Nederlandse zijde en in Emmerich am Rhein, Kleve, Bedburg-Hau, Kalkar, Xanten en Rheinberg aan de Duitse kant.

De Oranjefietsroute Apeldoorn-Moers is onderdeel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, een initiatief van het Duits Verkeersbureau. Het doel is kennis te maken met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau.

Fietsknooppunten
De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem in Nederland als Duitsland en kan in twee richtingen worden afgelegd. Aan de knooppuntborden zijn routebordjes toegevoegd met het logo van de Oranjefietsroute. Langs de route staan informatieborden en trappalen met verhalen over het Nederlandse koningshuis. De fietsroute sluit aan op het traject Lingen-Apeldoorn, dat zes jaar geleden door prinses Margriet in Diepenheim werd geopend.

De Oranjefietsroute Apeldoorn-Moers is het resultaat van het INTERREG-project In het Spoor van de Oranjes en bestaat naast de bewegwijzering uit een routeboek, flyer, website met fietsnavigatie, beursstand en een fotoanimatie. Voor meer informatie is de nieuwe website www.oranjefietsroute.nl beschikbaar. Het routeboek is binnenkort verkrijgbaar bij de lokale toeristenbureaus in het fietsgebied.