Greffelkamp ontvangt honderden schutters

DIDAM – St. Martinus Greffelkamp ontvangt zondag 23 april zo’n 800 schutters van veertien schutterijen in de buurtschap. Zij strijden bij schuttersgebouw Ons Eigen Ding om de koningstitels van de Kring Montferland. De kringdag begint traditioneel met het schenken van de erewijn, waarna burgemeester Peter de Baat wordt geïnstalleerd als gilderaadslid.

De jeugdvendeliers van schutterij St. Martinus Greffelkamp oefenen onder leiding van hun commandant Tonnie Peters op het schuttersterrein alvast voor de kringdag.

Vervolgens vindt in de wei achter het schuttersterrein met het vlag hijsen, Wilhelmus en een vendelhulde de officiële opening plaats voor alle deelnemende schutters. Daarna is er een defilé aan de Greffelkampseweg, waar een trailer wordt opgesteld voor alle besturen, ereleden en overige genodigden.

“De schutters marcheren vanuit de wei naar de Avesaetweg en Greffelkampseweg”, vertelt Gerard Peters, voorzitter van de commissie die de kringdag organiseert. “Dat doen ze via de voormalige Lindeweg, een paadje dat voor de gelegenheid weer in ere is hersteld.” Na het defilé zijn de marswedstrijden. Hierbij lopen de schutters een route van bijna drie kilometer door Didam. Onderweg passeren ze vier schuttersbogen.

“Aan de Avesaetweg, Van Voorstweg, Greffelkampseweg en Manhorstweg wordt door de buurt een boog gebouwd, net als tijdens het schuttersfeest”, zegt Peters. “Dit is vrij uniek voor de kringdag, maar in Greffelkamp staan we nu eenmaal bekend om het bogenbouwen. De dames maken op donderdagavond gezamenlijk de roosjes voor de erebogen, uiteraard in het geel en wit van St. Martinus.”

Wedstrijden
Bij terugkomst op het schuttersterrein, rond een uur of één, starten de wedstrijden voor de diverse schuttersonderdelen. Naast de strijd om de koningstitels bij het schieten en ringsteken nemen de vendeliers, bielemannen en majorettes van de veertien schutterijen het tegen elkaar op. Peters: “Ook hebben we het vogelknuppelen weer in ere hersteld. De laatste jaren waren er voor de koninginnen schietwedstrijden. Er is nu zelfs een koning, van Loil-Vooruit, die moet gooien.”

Aan de kringdag doen dertien schutterijen mee die zijn aangesloten bij de Kring Montferland en één gastvereniging. “Dat is Willem Tell uit Loo bij Duiven”, vertelt Peters. “We hebben ze uitgenodigd omdat hun muziekvereniging Excelsior ons jaarlijks ondersteunt tijdens het schuttersfeest. Ze doen mee aan alle wedstrijden, maar kunnen alleen geen kringkoning worden.”

St. Martinus Greffelkamp organiseert voor het eerst een kringdag voor heel Montferland. Die vindt bij toerbeurt bij één van de aangesloten schutterijen plaats. “In 2005 hebben we voor het laatst een kringdag gehouden, maar toen nog alleen voor de Didamse schutterijen. Na de herindeling is Bergh erbij gekomen.”

Over vijf jaar is er echter opnieuw een kringdag in Greffelkamp. “Dan is eigenlijk schutterij St. Antonius in Nieuw-Dijk aan de beurt”, legt Peters uit. “Maar omdat we dat jaar allebei 100 jaar bestaan, hebben we beiden een concours aangevraagd. Dat is toegewezen aan Nieuw-Dijk, waarna ons is gevraagd de organisatie van de kringdag over te nemen.”

Meer informatie over de kringdag in Greffelkamp staat op www.stmartinusgreffelkamp.nl.

Kleintje schuttersfeest
Aan de vooravond van de kringdag, op zaterdag 22 april, viert St. Martinus Greffelkamp ‘Kleintje schuttersfeest’. Vanaf 20 uur speelt topformatie Anderkovver, die de afgelopen jaren ook tijdens het grote schuttersfeest in Greffelkamp op het podium stond, in de schutterstent aan de Manhorstweg.

Hiervoor zijn naast de leden van de schutterijen ook alle andere belangstellenden uitgenodigd. “Een mooi opwarmertje voor de kringdag”, vindt Gerard Peters. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 8 euro verkrijgbaar bij cafetaria ‘de Papegaai’ in Loil, Counter Sanders in Didam en alle bestuurs- en commissieleden van St. Martinus. Aan de deur kost een kaartje 10 euro.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.