Grand Prix wedstrijd kleiduivenschieten bij KSV Baerlebosch

DIDAM – Kleiduivenschietvereniging Baerlebosch houdt op tweede paasdag, maandag 22 april, een Grand Prix wedstrijd. De wedstrijd begint om 9 uur en vindt plaats op het terrein van de vereniging aan de Baarleweg 8 in Didam.

Aan de Compak wedstrijd doen zo’n 150 schutters uit Nederland, Duitsland en België mee. De wedstrijd gaat over twintig lay-outs met elk twintig duiven. “Het is voor de bouwers steeds weer de kunst om een uitdagend parcours te maken”, zegt Richard Niels, lid van KSV Baerlebosch. “Dat lukt ze elk jaar weer. Dat maakt het voor het publiek ook leuk. Iedereen is dan ook welkom om te komen kijken.” De wedstrijden duren tot 16 uur.

De kleiduivenschietvereniging bestaat sinds 1967 en begon destijds op manege de Baerle in Didam. Een paar jaar later bouwde de vereniging een eigen accommodatie iets verderop aan de Baarleweg. KSV Baerlebosch is een door de KNSA gecertificeerde vereniging en heeft momenteel 210 leden.

“Wij richten ons op de sportbeleving, zowel voor de recreatieve als de ambitieuze wedstrijdschutters”, vertelt Niels. “Voor de recreatieve schutters worden door het jaar heen kleinschalige clubevenementen georganiseerd.” De wedstrijdschutters hebben specifieke trainingsfaciliteiten. “Wij richten ons daarbij ook op jeugdschutters.”

Topsportvereniging
KSV Baerlebosch heeft een succesvolle jeugdopleiding voor schutters vanaf 12 jaar met daarin een aantal talentvolle schutters. “We hebben de juiste trainers in huis, waaronder de assistent bondscoach, die de jeugd op een hoog niveau traint. Om de talenten nog beter te kunnen begeleiden, hebben we een aanvraag gedaan om een topsportvereniging te worden. Op dit moment is er alleen een topsportvereniging in Emmen.”

Kennismaken
Wie zelf eens wil kennismaken met de kleiduivensport is altijd welkom bij KSV Baerlebosch. De begeleiding is daarbij in handen van een gediplomeerde instructeur. Bel voor een afspraak 0316-333059, mail naar info@baerlebosch.nl of kijk op de website www.baerlebosch.nl. De openingstijden zijn maandag van 16.30 tot 19.30 uur en zaterdag van 10 tot 15 uur.

De kleiduif is een gebakken schoteltje van elf bij twee centimeter, die door een werpmachine met een snelheid van ongeveer 110 kilometer per uur ruim 80 meter ver wordt geworpen. De milieuvriendelijke kleiduiven worden beschoten met staalhagel. De machines staan in verschillende richtingen opgesteld. Deze kunnen de kleiduiven onder allerlei onvoorspelbare hoeken werpen.