Graafmachine eindelijk de grond in voor Centrumplan Didam

DIDAM – Sinds 2014 wordt er al gepraat over het Centrumplan Didam. Maandagmorgen ging eindelijk de graafmachine de grond in voor de start van de werkzaamheden. Plaats van handeling was het Oranje-erf, waar onder andere elf parkeerplaatsen extra worden aangelegd.

“Er liggen nu 24 parkeerplaatsen en dat worden er 35”, zegt wethouder Oscar van Leeuwen, die maandagmorgen zelf de openingshandeling verrichtte. Tien van die parkeerplekken komen aan de achterkant van winkelcentrum ‘De Ent’, waar ook de bevoorrading van de winkels plaatsvindt. Van Leeuwen: “Er blijft echter voldoende ruimte over voor vrachtwagens om er te laden en te lossen.”

Een andere grote verandering op het Oranje-erf is dat er een betere doorstroming komt van het verkeer. De in- en uitgangen aan de Oranjestraat en Schoolstraat krijgen een flauwere bocht, zodat het verkeer er makkelijker doorheen kan. “Om de overlast voor de winkeliers zoveel mogelijk te beperken, voegen we eerst parkeerplaatsen toe voordat we aan de slag gaan met de bestaande parkeerruimte”, vertelt Van Leeuwen.

Spoorstraat
De werkzaamheden aan het Oranje-erf zijn op 15 november klaar. In het eerste kwartaal van 2020 krijgt het Centrumplan Didam dan een vervolg aan de Spoorstraat. “Aan het einde van het jaar gaan hier al wel de nutsbedrijven aan de slag en wordt het laagspanningsnet vervangen”, zegt de wethouder. “Daarbij proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken.”

In 2020 start de gemeente ook met het derde deelproject achter de Mariakerk en aan het Lieve Vrouweplein. Van Leeuwen: “Woensdagavond heb ik weer een gesprek met Gastvrij Didam en de ondernemers aan het Lieve Vrouweplein over het toekomstige parkeren. Eén van de kaders in het Centrumplan Didam is dat er niet meer wordt geparkeerd op het Lieve Vrouweplein. Dat is tegen de wens van de ondernemers daar. Er komt echter niet minder parkeerruimte, maar wel op andere plekken.”

De Wilhelminastraat en Schoolstraat worden, als alles volgens planning verloopt, in 2021 heringericht. Gevolgd door de Hoofdstraat en Raadhuisstraat in 2022. Binnen dit laatste deelproject vallen ook de twee supermarkten, de Aldi en Supercoop.  

Video Wim Lubbers