Gildekermis Broederschap St. Antoniusgilde bij ‘de Peer’

’s-HEERENBERG – Het Broederschap St. Antoniusgilde uit ’s-Heerenberg viert van vrijdag 14 tot en met maandag 17 juni zijn gildekermis. Alle activiteiten vinden plaats bij Grenscafé ‘de Peer’ in ‘s-Heerenberg.

“Het is zeer waarschijnlijk de laatste keer dat het gilde de kermis bij ‘de Peer’ viert”, zegt luitenant en vendelier Sander van den Bosch. ‘De Peer’ sluit namelijk de deuren. “Inmiddels zijn we al volop in gesprek voor een nieuwe locatie.”

Een andere toekomstige verandering is, dat er straks ook dames en jeugd lid kunnen worden van het gilde. Tijdens de laatste ledenvergadering is namelijk besloten dat het lidmaatschap niet alleen meer voor mannen is voorbehouden. Van den Bosch: “Achter de schermen wordt er nu hard gewerkt om de statuten te veranderen, zodat de dames en de jeugd vanaf 2020 ook daadwerkelijk lid kunnen worden van ons gilde.”

Programma
Dit jaar vindt de gildekermis nog als vanouds plaats. Het feest begint vrijdag 14 juni met het ophalen van de koning. Om 19.50 uur is de opening bij ‘de Peer’ door burgemeester Peter de Baat en wordt de vogel gedoopt en de vlag gehesen. Vervolgens kunnen de leden zich inschrijven voor het vogelschieten.

Op zaterdag 15 juni start het vogelschieten om 10 uur bij ‘de Peer’. De installatie van het nieuwe koningspaar, de kermiskoningin en jeugdkoning is om 12 uur. Het middagprogramma eindigt om 15 uur. ’s Avonds is om 18.30 uur de hulde bij het kasteel. Vanaf 20 uur gevolgd door het schuttersfeest ‘Foute Kermis’ bij grenscafé ‘de Peer’. Hierbij is iedereen vanaf 18 jaar welkom.

Zondag is er vanaf 9.30 uur een kerkdienst in de Pancratiuskerk, waar de koning onder andere zijn koningskaars aansteekt. Na afloop van de viering is er een vendelhulde voor de kerk. De laatste kermisdag, op maandag 17 juni, wordt om 10 uur geopend bij ‘de Peer. Het lepelschieten begint om 10.30 uur. Het gildefeest en de kermis eindigen om 16 uur.