Gelderse CDA-delegatie bezoekt grensregio

’s-HEERENBERG – Grensoverschrijdende onderwerpen vragen om een grensoverschrijdende aanpak. Met deze insteek bezoekt het CDA Gelderland op vrijdag 10 maart  de Gelderse en Duitse grensregio. Een ruime delegatie van kandidaat-Kamerleden en lokale CDA’ers toert van noord naar zuid om aandacht te  vragen voor de uitdagingen waar mensen in de grensregio voor staan. Daarbij doen ze ook Montferland aan.

Frank Wissink maakt ook deel uit van de CDA-delegatie, die een bezoek brengt aan de grensregio. Foto CDA

Frank Wissink maakt ook deel uit van de CDA-delegatie, die een bezoek brengt aan de grensregio. Foto CDA

“Voor mensen die wonen in grensregio’s stopt de samenleving niet bij de Duitse grens”, zegt Gelders Tweede Kamerlid en kandidaat op de CDA-kieslijst Jaco Geurts. “Zij hebben te maken met alledaagse barrières op meerdere vlakken: bereikbaarheid, erkenning van diploma’s en verschillen in sociale zekerheid en belastingen. Het CDA wil deze barrières wegnemen. Met name in krimpgebieden is de werkgelegenheid in Duitsland een belangrijke kans. De verschillen in de accijnzen zijn voor Nederlandse ondernemers echter bijzonder schadelijk.”

Montferland
Op 10 maart doet de CDA-grenstour ook de gemeente Montferland aan om aandacht te besteden aan grensoverschrijdend winkelen en de accijnzen. Meerdere  ondernemers zien door de accijnsverschillen veel van hun klanten de grens over trekken om daar bijvoorbeeld benzine en alcoholische dranken in te slaan. Zij begrijpen dat de hogere prijzen voor meerdere producten de mensen naar de Duitse buurgemeenten trekt.

Bij de benzinepompen en de supermarkten in Emmerich ziet het dan ook zwart van de gele kentekens. Reden voor Oliehandel Kuster uit Babberich, maar ooit begonnen in Stokkum, om in Emmerich enkele benzinestations over te nemen. “Ik moest mijn klanten wel achterna”, zegt Paul Kuster. Reden voor de CDA-politici om ook eens de grens over te gaan.

Inkopen
Om 14.40 uur ontmoeten ze Paul Kuster bij het benzinepompstation aan de ’s-Heerenbergerstrasse in Emmerich (de eerste na de grens links). De CDA delegatie, met onder andere ook de kandidaten Evert Jan Slootweg en Frank Wissink, wil zichzelf daarbij op de hoogte stellen van de weglekkende omzet. Vervolgens wordt de Kaufland aan de Speelberger Strasse aangedaan om Nederlanders te ontmoeten, die daar hun goedkope inkopen doen. “Begrijpelijk”, vindt Frank Wissink. “Maar niet uit te leggen aan onze ondernemers, die ook in datzelfde Europa de kost proberen te verdienen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.