Geen rommel maar paasstukjes voor Terre des Hommes

STOKKUM – Veertig jaar geleden organiseerde Chris Ruikes samen met zijn schoolklas voor het eerst een rommelmarkt voor Terre des Hommes. De opbrengst was destijds 900 gulden. Vorig jaar september vond de Stokkumse rommelmarkt voor het laatst plaats. Uiteindelijk werd er 150.000 euro aan het goede doel overgemaakt. Maar daarmee eindigde het niet.

De organisatie van de eerste paasmarkt met staand v.l.n.r. Thomas Fassin, Frank Migchelbrink, Peter Verstegen, Annelies Schenning en Chris Ruikes en knielend Luci Reessink en Maria Bod.

De organisatie van de eerste paasmarkt met staand v.l.n.r. Thomas Fassin, Frank Migchelbrink, Peter Verstegen, Annelies Schenning en Chris Ruikes en knielend Luci Reessink en Maria Bod.

Zes leerlingen uit de schoolklas van toen namen onlangs het stokje van ‘meester Chris’ over. Zij veranderden de opzet en vervingen de rommelmarkt voor een paasmarkt, maar behielden het goede doel. Zondag 9 april vindt er in het Gildegebouw in Stokkum voor het eerste een paasmarkt voor Terre des Hommes plaats.

“Tijdens een klassenreünie van de lager school vorig jaar, waarbij ook alle leraren waren uitgenodigd, gaf Chris Ruikes aan dat hij met de rommelmarkt wilde stoppen”, vertelt oud-leerling Thomas Fassin. “Hij is de markt veertig jaar geleden met ons gestart. We zaten destijds in klas 4 van de Suitbertusschool. Inmiddels zijn de meesten naar elders verhuisd, maar we voelen ons nog altijd betrokken bij Stokkum. Daarom hebben we met zijn zessen aangegeven dat wij het wel wilden overnemen.”

Nieuwe opzet
Ruikes organiseerde de rommelmarkt de laatste jaren samen met Christiaan Zweers. Zij blijven nog wel betrokken bij de organisatie. “Maar wij trekken nu de kar”, zegt Fassin. “Omdat er steeds minder interesse was voor de rommelmarkt hebben we wel de opzet veranderd. De kramen worden zondag niet gevuld met rommel, maar met handgemaakte en biologische producten.”

Zo zijn er onder andere bloemstukken, jam, eieren en oliebollen te koop. Ook is er een spellenhoek voor kinderen. Voor een speelkaart van 5 euro mogen de kinderen eieren beschilderen, snoepcreaties maken en paaseieren zoeken. Verder is er een loterij met prijzen die beschikbaar zijn gesteld door regionale ondernemers.

Daarmee hopen de initiatiefnemers nog meer geld op te halen voor Terre des Hommes. Deze organisatie zet zich al 57 jaar in voor de rechten van het kind overal ter wereld. Met haar activiteiten bestrijdt ze onder andere ondervoeding, kinderhandel en kinderarbeid. Fassin: “Een mooi doel waar ook wij graag ons steentje aan willen bijdragen.”

Palmpaasoptocht
De paasmarkt wordt zondag 9 april van 14 tot 17 uur gehouden in het Gildegebouw aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat 4 in Stokkum. De toegang is gratis. Voorafgaand aan de markt is er een palmpaasoptocht in het dorp. Om 9.30 uur wordt in de kerk palmzondag gevierd en aansluitend de palmpaasstokken versierd. Dit duurt tot ongeveer 11 uur. ’s Middags vanaf 13.45 uur lopen de kinderen vervolgens met hun versierde palmpaasstok in optocht door Stokkum. Kinderen die nog mee willen doen, kunnen zich inschrijven via mirandavanb@hotmail.com of 06-22765020.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.