Geen huisarts, wel thuiszorg voor mevrouw Brakel (97)

ZEDDAM – Mevrouw Brakel (97) uit Zeddam heeft nog altijd geen huisarts. Haar dochters haalden haar onlangs vanwege het coronavirus uit verzorgingshuis Sydehem en sindsdien blijft de 97-jarige verstoken van eerstelijnszorg. Dochter Petra Brouwers deed haar verhaal in deze krant en televisieprogramma Radar, maar tot nu toe zonder resultaat.

“We hadden gehoopt dat het meer had opgeleverd, maar helaas is dat nog niet gebeurd”, zegt Brouwers. “De uitzending van Radar was ook meer een waarschuwing om je ouders niet uit een verpleeg- of verzorgingshuis te halen. Wij hadden liever gezien dat het was gegaan over de zorgplicht, die we in Nederland hebben. Iedereen heeft hier toch recht op huisartsenzorg.”

Brouwers denkt echter wel dat de aandacht in de media iets los heeft gemaakt. Zo kreeg ze persoonlijk alleen maar positieve reacties op haar verhaal en complimenten over de acties die ze ondernam. Ook heeft haar moeder overdag inmiddels thuiszorg, die haar helpt bij het aankleden en zorgt dat ze op tijd eet en drinkt.

“Dat heeft zorgverzekeraar Menzis met de nodige moeite geregeld en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Verder staan we nu wel in de agenda’s van de diverse zorgverleners. Het balletje is opgegooid, het is alleen nog niet opgevangen. Ook ontmoet ik allerlei mensen, die wel wat voor ons willen regelen. Zo kom ik wel aan medicijnen voor mijn moeder, al gaat het niet via de officiële weg.”

Want de huisartsen zeggen volgens Brouwers nog glashard ‘nee’ op het verzoek om haar moeder als patiënt aan te nemen. “Dat zijn de regels en daar wordt niet van afgeweken.” Maar ze laat het er niet bij zitten en gaat door totdat haar moeder de zorg krijgt, die ze nodig heeft. “Mijn zus heeft ouderenbond ANBO aangeschreven en we nemen contact op met de Landelijke Huisartsen Vereniging. Zo hopen we alsnog een ouderenspecialist of huisarts voor moeder te regelen.”