Geen dennengroen en roosjes, maar een schuttersboog van melkpakken

DIDAM – Schuttersfeest is een feest van tradities. Zo zijn de schuttersbogen, die ter ere van de koningsparen worden gebouwd, gebruikelijk bekleed met dennengroen en roosjes. Aan de Kerckhoveweg in de Didamse buurtschap Greffelkamp staat dit jaar echter een boog beplakt met melkpakken.

Zo’n tweeduizend lege pakken melk, karnemelk en yoghurt sieren de schuttersboog. “We zijn vorig jaar na het schuttersfeest al begonnen met verzamelen”, vertelt bogenbouwer Bart Jan Krouwel. “Met de hele buurt hebben we bijna drieduizend pakken gespaard. Eerst hebben we de stalen boog met hout bekleed en daar hebben we alle pakken opgeplakt.”

Mimi Rompelaar en Saskia Weykamp kwamen op het idee voor de alternatieve boog. “Vorig jaar hadden we het erover dat het jammer is dat er zoveel dennenbomen gekapt moeten worden voor een paar dagen schuttersfeest”, legt Krouwel de bijzondere actie uit. “In het kader van de duurzaamheid en circulaire economie hebben we daarom iets anders bedacht. Daarbij wordt het ook steeds lastiger om aan dennengroen te komen.”

Jury
Krouwel denkt wel dat de Kerckhovebuurt de jury met deze boog voor een dilemma stelt. In de buurtschap worden de schuttersbogen als gebruikelijk namelijk beoordeeld door een jury en vervolgens beloond met een prijs. Er wordt dan onder andere gekeken hoe het groen is gestoken en de roosjes zijn gemaakt.

“We zijn dan ook benieuwd hoe de jury hiermee omgaat”, lacht Krouwel. “Ik denk dat we in elk geval hoog scoren op het gebied van de originaliteit.” Vorig jaar won de Kerckhovebuurt nog de eerste prijs met een boog over het groenteproject voor de Voedselbank. Toen hingen er ook geen roosjes in de boog, maar groenten en fruit gemaakt van stof.