‘Geef Nieuw-Dijk een dorpsbudget en we regelen het zelf’

NIEUW-DIJK – Geen oeverloze debatten, geen kibbelende lijsttrekkers en geen ingewikkelde partijprogramma’s. Nieuw-Dijk deed het tijdens de verkiezingsavond bij Steak’m eens helemaal anders. In zes pitches maakten de inwoners duidelijk wat zij belangrijk vinden voor het dorp. Het was vervolgens aan de politiek om hier een geldbedrag aan te hangen.

Achter de schermen mochten de partijen het geld verdelen. Hier de PvdA in discussie.

Hennie Pouwels pleitte voor de ouderen in het dorp, Remco Derksen deed dat voor de jeugd en André Polman maakte zich sterk voor de verenigingen en de sport. ‘Maak Nieuw-Dijk meester’, was de boodschap van Ceciel Raben. Waarmee ze de (toekomstige) raadsleden vroeg om de regie over het welzijn en de zorg deels bij de dorpen neer te leggen. “Eén ons welzijn scheelt een kilo zorg.”

Gerard Minke wilde namens de bosploeg meer geld voor natuur en groen in het Meikamerbos. “Voor het verharden van de paden, het bouwen van bruggetjes en nieuwe nestkasten, om zo ook de woningnood onder de vogels in het bos op te lossen.”

Tenslotte probeerde Jeroen Rosendahl, voorzitter van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk, de partijen te verleiden om Nieuw-Dijk een dorpsbudget per inwoner te geven voor het bevorderen van de leefbaarheid in het dorp. “Laat ons bewijzen dat we verantwoord met dat geld kunnen omgaan”, zei hij. “Maak van Nieuw-Dijk een pilotdorp en wij zullen laten zien dat we meer zaken kunnen regelen voor minder geld.”

Verschillen
Na een kort onderling beraad mochten de zes Montferlandse partijen daarna aan alle thema’s een geldbedrag toekennen, dat varieerde van 25.000 tot 100.000 euro. Het totale budget was 375.000 euro, berekend naar het aantal inwoners in het dorp. Op basis van de keuzes voor de onderwerpen konden de toeschouwers aan het einde van de avond zien waar de verschillen tussen de partijen zaten.

Lokaal Belang Montferland (LBM) verdeelt het budget.

Uiteindelijk bleken die verschillen niet zo heel groot. Slechts op een aantal details waren de partijen het niet met elkaar eens. Ceciel Raben wist de heren en dames politici het best te overtuigen en sleepte met haar welzijnsverhaal het meeste geld binnen. De opbrengst voor natuur en groen was het laagst. Al lag dat niet aan Gerard Minke, die zijn verhaal met de nodige humor bracht en het meest concreet was.

“Door te investeren in de ouderen leveren we ook een bijdrage aan natuur en groen”, was het verweer van de partijen om minder aan groen te geven. “Laat de senioren de nestkastjes voor het Meikamerbos bouwen, dan slaan we twee vliegen in één klap.”

Zie hieronder voor de budgetverdeling per partij en per onderwerp: