Fysiektrainer Jeroen Reintjes traint de voetbaltrainer

’s-HEERENBERG – Op technisch en tactisch gebied zit het meestal wel goed met de trainers in het amateurvoetbal. Maar er is nog veel onwetendheid over de fysieke kant van het voetbal. Daarom houdt hardlooptrainer Jeroen Reintjes in samenwerking met voetbalvereniging MvR op vrijdag 8 september een ‘train de trainer’ clinic.

Fysiektrainer Jeroen Reintjes in actie tijdens een training van de F-jes bij MvR. “Al bij de jongste jeugd moet je aandacht hebben voor rompstabiliteitsoefeningen en specifieke voetbalconditie.”

“Veel trainers laten hun spelers rekken en strekken in de warming-up”, zegt Jeroen Reintjes. “Dat is gek, want je haalt de spanning van de spieren af, die je in de wedstrijd wilt gebruiken. Tijdens de warming-up moet je juist oefeningen doen, die in de wedstrijd terugkomen. Korte sprintjes voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts, springen en roteren. Sommige spelers doen lange sprints, maar die doe je in de wedstrijd toch ook niet.”

Jeroen Reintjes was jarenlang fysiektrainer bij FC Twente. Hij werkte daar met de jeugd en met de beloften. “De meeste Betaald Voetbal Organisaties hebben tegenwoordig fysiektrainers in dienst”, weet Reintjes. “Zij zien steeds meer in dat trainen meer is dan het aanleren van alleen technische en tactische voetbalvaardigheden. Door trainers in het amateurvoetbal wat handvaten mee te geven, kunnen zij hun spelers ook veel beter trainen.”

Opbouw
Zo ziet Reintjes dat voetbaltrainers in de voorbereiding op een nieuw seizoen vaak volle bak beginnen. “Daarmee denken ze een goede basis te leggen voor het hele seizoen”, weet Reintjes. “Het tegengestelde is echter waar. Een goede opbouw is juist belangrijk. Daarmee is de kans op blessures veel minder groot.”

Verder is er bijna nooit aandacht voor rompstabiliteitsoefeningen. “Terwijl die de basis leggen voor een goede techniek en coördinatie.” Net als de specifieke voetbalconditie. “Ik laat tijdens de clinic een filmpje zien van Cristiano Ronaldo”, zegt Reintjes. “Daarin neemt hij het op tegen een topsprinter, die het van hem verliest in de slalom. Voor een marathonloper is een voetbalwedstrijd superzwaar, maar andersom ook. Omdat beide sporten een hele andere conditie vereisen.”

Leeftijd
Ook wordt er volgens Reintjes bij de jeugd te weinig rekening gehouden met het geboortemaandeffect. “Kinderen die in december zijn geboren lopen bijna een jaar achter bij leeftijdsgenoten die in januari zijn geboren. Daarmee lopen ze fysiek achter, maar kunnen ze in talent en voetbalintelligentie verder zijn. Ze hebben alleen de pech dat ze tegen oudere jongens moeten voetballen, waardoor hun talent minder wordt onderkend.”

Tijdens de ‘train de trainer’ clinic geeft Reintjes de trainers hapklare informatie en oefenstof mee, die ze op eenvoudige wijze kunnen inzetten op het voetbalveld. De clinic staat open voor iedereen die belangstelling heeft. “Voor alle trainers binnen en buiten de gemeente Montferland.” Zij kunnen zich voor meer informatie en opgave aanmelden bij Jeroen Reintjes, jeroenreintjes@gmail.com of 06-44037030. De training vindt vrijdagavond 8 september plaats bij voetbalvereniging MvR in ’s-Heerenberg.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.