Fluisterwoud lijkt aan eigen succes ten onder te gaan

’s-HEERENBERG – Het begon twintig jaar geleden klein. Met zo’n vijftig kinderen werden op de voorburcht van het kasteel instrumenten gemaakt, waarna het hele stel onder begeleiding van twee muzikanten in optocht door ’s-Heerenberg ging. Die eerste kinderactiviteiten groeiden uiteindelijk uit tot het Fluisterwoud, dat jaarlijks door zo’n duizend kinderen wordt bezocht. Dat lijkt het nu echter aan zijn eigen succes ten onder te gaan.

Het Fluisterwoud in 2010. Met Natasja Barkhuysen-Tacke in het midden op de foto, haar dochter Eva in de roze jurk en Yvonne Tacke rechts. Verder poseert onder andere kabouter Pierelier voor de fotograaf.

Het Fluisterwoud in 2010. Met Natasja Barkhuysen-Tacke in het midden op de foto, haar dochter Eva in de roze jurk en Yvonne Tacke rechts. Verder poseert onder andere kabouter Pierelier voor de fotograaf.

“Het is zo groot geworden, dat wij het allemaal niet meer aankunnen”, zeggen Natasja Barkhuysen-Tacke en Yvonne Tacke. “We hebben dan ook besloten om te stoppen met de kinderactiviteiten tijdens het Mechteld ten Ham weekend. Het afgelopen jaar kregen we op de dag zelf de hulp van liefst 140 vrijwilligers. Fantastisch natuurlijk, maar de coördinatie van alle activiteiten gebeurde maar door een groepje van vier mensen. Het evenement is zo uit zijn jasje gegroeid, dat het met alleen vrijwillige krachten niet meer is te organiseren.”

Natasja Barkhuysen-Tacke werd twintig jaar geleden samen met een vriendin gevraagd invulling te geven aan de kinderactiviteiten tijdens Mechteld ten Ham. “Ik had toen een baan in het onderwijs en deed dit ernaast omdat ik het leuk vond om dingen te organiseren en creatief bezig te zijn. Hier kon ik mijn ei in kwijt.”

Fluisterwoud
Na een paar jaar sloot Yvonne Tacke zich bij de jeugdcommissie aan en ging haar dochter helpen bij de organisatie van de kinderactiviteiten. De invulling veranderde jaarlijks en er werd een paar keer van locatie gewisseld. “In 2002 kreeg het Fluisterwoud een beetje vorm”, weet Yvonne nog. “Nadat in 2004 625 jaar ’s-Heerenberg was gevierd, zijn we op zoek gegaan naar een vast format.”

Met tal van typetjes en spelletjes werd er een magische invulling aan het Fluisterwoud gegeven, helemaal in de stijl van Mechteld ten Ham. Allerlei fantasiewezens als dwaallichten, elfjes op schommels en plaaggeesten bevolkten het woud. Yvonne: “De spelletjes waren heel simpel. Van busgooien tot een laboratorium met aquariumslangen en het maken van toverdrankjes.”

Alles werd zelf gemaakt. “De spellen en kostuums ontstonden door de materialen die we kregen”, vertelt Natasja. “Met de groei van het aantal kinderen dat het Fluisterwoud bezocht, moesten er echter steeds meer activiteiten komen om de grote stroom aan te kunnen. Op een gegeven moment huurden we daarom ook workshops in.”

Regen
Ondanks het slechte weer telde het Fluisterwoud ook dit jaar nog zo’n acht- tot negenhonderd bezoekers. Maar veel van de spullen en kostuums, die de afgelopen jaren werden verzameld, verregenden. “Dat was ook de druppel, die ons definitief deed besluiten een punt te zetten achter de organisatie van de activiteiten”, zegt Yvonne. “Een groot deel van het Fluisterwoud moet weer opnieuw worden opgebouwd. Dat kunnen wij niet meer opbrengen.”

De twee hopen nu dat anderen opstaan om een invulling te geven aan het kinderprogramma tijdens Mechteld ten Ham. “Wellicht geven zij een vervolg aan het Fluisterwoud”, zegt Natasja. “Misschien doen ze het op een andere manier. Die ruimte moet er zijn. Wij hebben het jaren op onze manier gedaan, het is nu aan anderen om er een eigen invulling aan te geven.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.