Film ‘De Zwaan’ vanwege succes herhaald  

DIDAM – Wim van den Borne verzorgt namens de OVD op vrijdag 1 december een filmavond bij Jan&Jan in Didam. Vanaf 19.30 uur laat hij een herhaling zien van de film van Theed Raben van het vroegere café-restaurant De Zwaan in de periode 1957-1962.

Hotel De Zwaan in 1964, waar nu een supermarkt is gevestigd. Fotoarchief OVD

Voor de pauze wordt er beeldmateriaal getoond van het jaarlijkse uitstapje van de ‘ouden van dagen’ in 1957 en 1958. Het vertrek bij het Albertusgebouw met autobussen en personenauto’s, de bezochte plaatsen en de terugkeer met muziek en een vendelhulde. Na de pauze zijn er beelden te zien van de sloop, de herbouw, de officiële opening en de vele bezoekers op het openingsfeest van café-restaurant De Zwaan in de jaren 1960 en 1961. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd door bouwbedrijf Egging uit Nieuw-Dijk. Veel bekende bouwvakkers en bezoekers bij het openingsfeest passeren daarbij de revue.

“Verder zijn diverse huwelijksparen te zien die door Theed Raben in zijn prachtige Chevrolet van de pastorie van de Sint Martinuskerk naar de feestzaal van De Zwaan werden gereden”, vertelt Wim van den Borne. Ook komen er beelden voorbij van toneelvereniging Diton, die in 1960 het stuk ‘Het oor van Malchus’ speelde met vele bekende Didammers zoals regisseur meester Jan Feenstra, zuster Herkenrath, Piet l’Amie, Jo Karreman, Jan van Londen, Corry Beursken, Wijnand van Vuren en Gerrit Roemaat (bloemist).

Het oude filmmateriaal is afkomstig van Theed Raben van het vroegere café-restaurant ‘De Zwaan’ en door de familie Raben aan de OVD beschikbaar gesteld. Deze filmbeelden zijn vervolgens gedigitaliseerd. De filmavond begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19 uur. De toegang is voor leden van de OVD gratis. Aan niet-leden wordt een vrije gift gevraagd ter ondersteuning van de vereniging.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.