Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Didam

DIDAM – ‘Ik val op’ is in de donkere wintermaanden het landelijke thema voor de fietsverlichtingscampagne. Op donderdag 19 november staat het campagneteam van 15 tot 18 uur in Didam op de kruising Spoorstraat/Stationslaan.

FietsverlichtingHet campagneteam gaat in gesprek met fietsers over het belang van goede verlichting. Fietsers die de verlichting op orde hebben, krijgen een beloning. Is de verlichting kapot, dan worden ter plekke nieuwe lampjes gemonteerd. De actie is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Montferland.

Gemiddeld heeft één op de drie fietsers geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Twintig procent van alle fietsongevallen vindt in het donker plaats, terwijl maar tien procent van alle fietskilometers in het donker wordt afgelegd. Daarom is de ‘Ik val op’ campagne opgezet. “De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst de verlichting niet op orde heeft”, laat het campagneteam weten. “Slechts de helft van de jongeren fietst in het donker met licht aan.”

De komende maanden reist het ‘Ik val op’-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal wordt de actie op zo’n 35 locaties uitgevoerd. Meer informatie staat op www.facebook.com/gelderlandveilig.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.