‘Fiat 500 is als een grote teddybeer, die wil je knuffelen’

DIDAM – Honderden liefhebbers van de Fiat 500 oldtimer kwamen zaterdag van heinde en verre naar Didam. In de markthal zochten ze naar onderdelen om hun 500’tje weer klaar te maken voor het voorjaar. “In de winter wordt er aan de autootjes gesleuteld om er straks, als het mooi weer wordt, mee te kunnen rijden”, zegt Rinse Wierda.

Pascal de Bruycker toont Guus Beliën een arctic impression van de Fiat Multipla. “De lelijkste Fiat die ooit is gemaakt”, geeft Beliën toe. “Maar ik rijd er wel mee naar Italië met de twee 500’tjes op de aanhanger.”

Pascal de Bruycker toont Guus Beliën een arctic impression van de Fiat Multipla. “De lelijkste Fiat die ooit is gemaakt”, geeft Beliën toe. “Maar ik rijd er wel mee naar Italië met de twee 500’tjes op de aanhanger.”

Wierda is sinds 2000 secretaris van de Fiat 500 Club Nederland, die zaterdag voor het tweede achtereenvolgende jaar een onderdelenbeurs hield in de markthal. “We konden op onze oude locatie in Utrecht niet meer terecht en zochten dus een nieuwe”, vertelt Driebergenaar Wierda. “Dat hebben we binnen de club kenbaar gemaakt. Vervolgens kwam één van onze leden, Eric Scheerder, met deze ruimte in Didam. Die ligt wat minder centraal dan de vorige, maar zo’n monumentaal gebouw past natuurlijk prima bij onze oude auto.”

Hiermee kwamen voor Eric Scheerder twee hobby’s samen. De Didammer is al vier jaar trots bezitter van een Fiat 500 F uit 1970. Daarnaast is hij bestuurslid van de marktvereniging in zijn woonplaats. “Als marktvereniging zoeken we steeds naar nieuwe evenementen voor de markthal. Zo proberen we het gebouw exploitabel te houden. Naast de wekelijkse vrijdagmarkt vinden er inmiddels tal van andere activiteiten plaats in de hal.”

Miniaturen
Zaterdag werden de kramen grotendeels gevuld met Fiat 500 onderdelen. Maar er waren ook stands met miniaturen van het Italiaanse automerk. Zoals die van Pascal de Bruycker. De Belg reed 200 kilometer om een gedeelte van zijn enorme privéverzameling in Didam aan de man te brengen. “Ik kan inmiddels de hele historie van Fiat in miniatuur laten zien”, zegt hij trots. “Dat zijn niet alleen auto’s, maar ook vliegtuigen, tanks en tractoren.”

Toch is ook bij hem de liefde voor het 500’tje het grootst. “Als je er een Lamborghini en Porsche naast zet, kijkt iedereen naar de Fiat”, lacht hij. “Het is net als bij een grote teddybeer in de winkel, die wil je knuffelen en hebben.” Zijn eerste Fiat 500 kocht hij in 1981 voor zijn echtgenote. “Een type R uit 1974, die hebben we nog steeds. Inmiddels hebben we ook een type L uit 1973 en een Vignale Gamine uit 1969. En één van de ‘nieuwe’ genummerde Fiat 500 auto’s uit 2007 behoort eveneens tot ons bezit. Nummer 212 van de 500 eerste exemplaren.”

Nieuw
Ook Wierda rijdt naast zijn oldtimer een nieuwe Fiat 500. “Die is een beetje opgeblazen en lijkt niet meer op de oude”, vindt hij. “Maar we hadden een wat grotere auto nodig voor de hond en om mee te kamperen.” Hij heeft echter meer met zijn Fiat 500 D uit 1962, die hij in 1996 kocht. “Die noemen ze ook wel ‘deurtje verkeerd’ of ‘vrouwonvriendelijke kruiskijker’. De deuren zitten er namelijk andersom in, waardoor het voor vrouwen niet zo charmant is als ze er met hun korte rokje uitstappen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.