Familie Wiendels neemt na ruim 200 jaar afscheid van ouderlijk huis

LOIL – Na een verleden van ruim tweehonderd jaar aan de Bosslagstraat 2 in Loil heeft de familie Wiendels afscheid genomen van de ouderlijke woning. Liefst zes generaties woonden in het huis, dat onlangs werd verkocht door de laatste generatie: Aloys en Annemieke Wiendels.

Met een familiedag in de wei bij de geitenboerderij werd er op gepaste wijze afscheid genomen van de woning. “Daarbij waren 113 van de 118 nog in leven zijnde familieleden aanwezig”, zegt Marcel Wiendels. “Vroeger hielden we een Bep en Marie-feest, genoemd naar mijn opa en oma, die ieder jaar een feest voor de familie gaven. Nadat ze waren overleden, hebben wij dat nog een tijdje voortgezet. Uiteindelijk verwatert dat een beetje, maar dit was een mooie gelegenheid om het weer op te pakken. Voor de laatste keer aan de Bosslagstraat.”

De foto is gemaakt tijdens het 25-jarig huwelijksfeest met pastoor Inden.

Foto’s
Tijdens de familiedag waren er onder andere kraampjes ingericht met oude foto’s en spullen van opa en oma. Zo werden een oude pyjama, wandelstok en horloge van opa ‘tentoongesteld’ en lagen er wat oude koopaktes. “Ook werd er een pubquiz gehouden met allerlei vragen over vroeger en over opa en oma”, vertelt Wiendels. “Aan de hand van diverse fotoalbums kwamen er veel verhalen van vroeger los. Maar het was niet alleen voor de ouderen leuk, ook de kinderen hebben zich prima vermaakt.”

Het was de overgrootopa van de opa van Marcel Wiendels die het huis heeft gebouwd of laten bouwen. Wanneer dat precies is geweest, is niet helemaal duidelijk. “Hij leefde van 1787 tot 1854”, weet Marcel Wiendels. “Verder is alleen bekend dat er in 1816 in het huis door een Wiendels is getrouwd.”

Foto Rosalien van Dulmen