Extra informatieavonden over glasvezel in buitengebied

KILDER/LOIL/DIDAM – In Kilder wordt er vanavond een extra informatieavond gehouden door Glasvezel Buitenaf. Tijdens de eerste bijeenkomst op 14 december was de opkomst zo groot, dat bijna honderd mensen niet meer naar binnen konden. Zij krijgen vanavond de gelegenheid om zich alsnog te laten informeren. De avond begint om 19.45 uur.

Rob van der Ende woont zelf in het buitengebied van Loil en begon zijn lobby voor snel internet al in 2011. “Toen was er al veel animo voor.”

Op 16 januari vindt er bij partycentrum Lara in Loil nog een informatieavond over de aanleg van glasvezel in het buitengebied plaats. Deze avond wordt georganiseerd door de Kontaktraad Loil, Wijkraad Greffelkamp en Plattelandsraad Montferland, die in het bijzonder de inwoners van het buitengebied van Loil en de buurtschap Greffelkamp uitnodigen.

“In aansluiting op de vijf regionale avonden en de informatie die de bewoners inmiddels hebben ontvangen, willen wij tijdens deze lokale avond dieper ingaan op de vragen van de inwoners van het buitengebied en verdere duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van een glasvezelaansluiting”, vertelt Toon Schepers, namens de Wijkraad Greffelkamp.

Hierbij is ook het team van ambassadeurs en lokale wederverkopers aanwezig. Namens de aanbieders van de particuliere aansluitingen informeren deze avond RobEnde Internet Service uit Loil en Montferland ICT uit Zeddam de aanwezigen. Voor de zakelijke aansluitingen is Decom Business Center uit Beek uitgenodigd. Deze partijen geven een presentatie en staan belangstellenden persoonlijk te woord.

Toekomst
“Het gaat erom dat we voor 19 februari (dan sluit de inschrijving) zoveel mogelijk mensen bereiken”, zegt wederverkoper en ambassadeur Rob van der Ende. “Want als het nu niet lukt om die 50 procent te halen, dan duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat het buitengebied de beschikking krijgt over snel internet. Terwijl de noodzaak alsmaar groter wordt. Nu worden veel diensten namelijk al digitaal aangeboden, maar in de toekomst wordt dat alleen maar meer.”

Loilenaar Van der Ende begon zijn lobby voor snel internet in het buitengebied al in 2011. Toen leek glasvezel in het buitengebied nog verre toekomstmuziek. Inmiddels zijn de vooruitzichten stukken beter en wordt er mogelijk binnenkort al gestart met de aanleg. “Er zijn 5690 adressen aangeschreven in de regio Achterhoek Zuid. Daarvan moet voor 19 februari zich minimaal de helft hebben aangemeld.” De regio Achterhoek Zuid bestaat naast Montferland uit de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Doesburg en een deel van Angerlo.

Animo
Van der Ende heeft er veel vertrouwen in dat dit lukt. “Er is zoveel animo voor”, weet hij. “Toen ik in 2011 mijn actie startte in de gemeente Montferland meldden zich binnen een paar maanden al ruim 700 huishoudens aan. Nu heb ik al weer veel positieve reacties gehad. Voor de toekomst van het buitengebied is een snelle internetverbinding echt noodzakelijk.”

Tijdens de glasvezelavond in Loil zijn belangstellenden vanaf 19.15 uur welkom. Het programma start om 19.45 uur en duurt tot 21.15 uur, waarna de aanwezigen zich nog persoonlijk kunnen laten informeren. Meer informatie staat op www.glasvezelbuitenaf.nl.