‘Evenementenfabriekje’ SMLO zoekt nieuwe bestuursleden

DIDAM – Hij deed dit jaar al voor de twintigste keer de potgrondactie en eindejaarsviering. Zolang is Peter Schaars inmiddels ook voorzitter van de organiserende Stichting Mantelzorgers de Liemers en Omstreken (SMLO). “Twintig jaar is een mooi moment om te stoppen”, vindt hij. Er is alleen nog niemand die zijn taken wil overnemen.

Tijdens de familiedag wordt er eens in de drie jaar gevaren met de Graaf van Bylant. Op de foto toont vrijwilliger ‘kapitein’ Eef Wigman één van de deelnemers de stuurhut.

Tijdens de familiedag wordt er eens in de drie jaar gevaren met de Graaf van Bylant. Op de foto toont vrijwilliger ‘kapitein’ Eef Wigman één van de deelnemers de stuurhut.

Omdat ook andere bestuursleden er een keer mee willen ophouden, is de stichting naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden. “Zij komen in een organisatie die staat”, belooft Schaars. “We zijn financieel gezond en hebben overal een draaiboek voor. Daarbij wil ik ze het eerste jaar graag bijstaan om ze wegwijs te maken in de organisatie.”

SMLO is een stichting die mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met autisme een steuntje in de rug wil geven. Daarbij behartigt ze de belangen van verstandelijk gehandicapten en autisten. Dat doet de stichting onder andere door jaarlijks diverse activiteiten te organiseren, waarmee ze de doelgroep niet alleen een leuke dag bezorgt, maar ook met elkaar in contact brengt en informeert.

Activiteiten
“We zijn een soort evenementenfabriekje”, zegt Schaars. “Zo beginnen we elk jaar met een paaswandeling. Verder houden we een jonge kinderendag, potgrondactie, pony- en koetsendag en familiedag. Het jaar wordt altijd afgesloten met een eindejaarsviering. Alle activiteiten staan in het teken van een thema, waarbij we de mensen informeren en met elkaar in contact proberen te brengen.”

Zo kan het gaan over PGB’s en seksualiteit, maar worden er ook vragen beantwoord als ‘wie neemt de zorg over als de ouders er niet meer zijn?’. “Daarvoor nodigen we dan interessante sprekers of instanties uit”, vertelt Schaars. “We begeleiden de mantelzorgers niet zelf, maar verwijzen ze wel door naar bijvoorbeeld een goed logeerhuis of een passende zorgboerderij voor hun kind of familielid. Verder koppelen we ouders met ouders, zodat ze van elkaars ervaringen kunnen leren.”

KansPlus
SMLO is verbonden aan KansPlus de Liemers, het belangennetwerk voor verstandelijk gehandicapten en hun familie. Het bestuur van SMLO is ook het bestuur van de lokale afdeling van KansPlus. “Mensen worden lid van KansPLus de Liemers, waarvoor SMLO de activiteiten organiseert”, legt Schaars uit. “Een paar jaar geleden hebben we de nieuwe stichting opgericht om minder kwetsbaar te zijn. KansPlus is een landelijk organisatie met tachtig afdelingen. Mocht daar iets mee gebeuren, dan blijven wij gewoon voortbestaan en nemen we de lokale leden over.”

De organisatie bedient een groot gebied, dat zich uitstrekt van Arnhem tot de Duitse grens en van Gendringen tot Bronkhorst. Vanuit deze hele regio zijn dan ook mensen welkom die een paar uur in de maand over hebben om de stichting te helpen. “Naast de activiteiten, waarbij we als bestuur zoveel mogelijk aanwezig zijn, houden we jaarlijks vijf bestuursvergaderingen. Overal ligt een draaiboek voor klaar, al is er natuurlijk ook ruimte voor eigen ideeën.”

Wie is geïnteresseerd in een bestuursfunctie of andere rol bij SMLO kan voor meer informatie de website www.smlo.nl raadplegen of contact opnemen met Peter Schaars via (06) 13769077 of (0316) 227776.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.