Ethiopische boeren te gast bij melkveehouderij De Fuik

DIDAM – De familie Hupkes ontving onlangs gasten uit Ethiopië op haar melkveehouderij in Oud-Dijk. Zij waren in Nederland op bezoek vanwege het 20-jarig bestaan van Agriterra. Deze organisatie zet zich in voor een goed bestaan voor boeren wereldwijd en een sociaal en economisch sterk platteland. Niet door geld te brengen, maar met kennis en mankracht.

  • De familie Hupkes met haar Ethiopische gasten.

In verband met de feestelijkheden verbleven ruim honderd medewerkers van Agriterra, die vooral werkzaam zijn in Afrika en Azië, een week lang in een conferentieoord in Elspeet. Hier werd ze een uitgebreid jubileumprogramma aangeboden. Eén van de onderdelen van het programma was twee dagen logeren bij de boer, waar de buitenlandse Agriterra-medewerkers de verschillen en overeenkomsten van boeren in Nederland en in hun thuisland aan den lijve konden ondervinden.

Melkveehouderij De Fuik was één van de 52 boerderijen waar gasten werden ontvangen. Hier verbleven Ethiopiër Ysakor Hailu en zijn Nederlandse buddy Esther Nederlof twee dagen en een nacht. “Zij waren er in het weekend dat het in Nederland zo sneeuwde”, vertelt Karolien Hupkes, die de boerderij samen met haar broer Dick runt. “Voor Ysakor was dat natuurlijk al een hele belevenis, hij had nog nooit sneeuw gezien. Hij had niet eens een jas bij zich. Die hebben we nog bij de Primark gekocht.”

Melkrobots
De twee werden ontvangen met huisgemaakte cake en koffie. Vervolgens kregen ze een rondleiding door het bedrijf van Dick en Karolien Hupkes. “We hebben ze onder andere de melkrobots laten zien. Die hadden ze nog nooit gezien, daar melken ze nog met de hand. Verder hebben we ze verteld over Hippekoeien, waarmee we onder andere rondleidingen en excursies voor groepen verzorgen op onze boerderij.”

Maar de familie Hupkes leerde ook veel over het boeren in Ethiopië. Van haar gasten kreeg ze bovendien een heel verrassend beeld van het Afrikaanse land. “Wij dachten dat het een heel onderontwikkeld land was, maar zij lieten zien dat Ethiopië ook een andere kant heeft dan wat de media ons altijd toont”, zegt Karolien.

“Zo hebben zij ook mobiele telefoons en weten ze wat skypen is. Het verschil tussen de onder- en bovenlaag van de bevolking is alleen heel groot. De landbouw is er de grootste sector. Zo worden er veel bloemen verbouwd, door onder andere Nederlandse boeren, maar ook tal van groenten. Er wordt bovendien steeds meer geëxporteerd, wat de economie van het land goed doet. Naar aanleiding wat zij ons hebben verteld, zijn we heel nieuwsgierig geworden naar hun land.”

Nederlandse gebruiken
Naast het boeren werd de logees in twee dagen tijd een aantal typisch Nederlandse gebruiken bijgebracht. De familie Hupkes kookte bijvoorbeeld een echte Hollandse pot voor haar gasten, met boerenkool en worst. Maar ze nam ze ook mee naar de Intratuin in Duiven, die helemaal in kerststijl was ingericht.

“Hij heeft zijn ogen uitgekeken”, lacht Karolien. “Kerst wordt daar sowieso heel anders gevierd dan hier. Al die versieringen en het vele eten tijdens de feestdagen, dat kennen ze in Ethiopië helemaal niet. De sneeuw maakte het bezoek natuurlijk extra bijzonder. We hebben zelfs een sneeuwballengevecht gehouden en sleetje gereden.”

Informatie
Meer weten over Agriterra? Kijk dan op www.agriterra.nl. Informatie over melkveehouderij De Fuik en Hippekoeien is te vinden op www.hippekoeien.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.